Rat na Bliskom istoku, odnosno bombardovanje Gaze i dalje traje što znači da ne jenjava širenje dezinformacija o navodnim geopolitičkim potezima velikih zemalja.  
 
Jedna od tih zemalja je Turska, čiji predsjednik Redžep Tajip Erdogan od starta sukoba žestoko kritikuje Izraelce. Njegove komentare na račun Izraela regionalni mediji pogrešno su prenijeli. Portal Intermagazin piše:  

DA LI ERDOGAN NAJAVLJUJE VOJNU AKCIJU TURSKE? „Izrael vrši terorizam, nećemo ostati nemi“ 

U tekstu se navode Erdoganove riječi po povratku iz UAE, koje su suštinski tačno prenešene. I Agencija Anadolija prenosi da je Erdogan rekao da Izrael sprovodi terorizam i da “ne možemo ostati nijemi”. Ali, fokus Erdgoganovog izlaganja bio je na tome da poziva Međunarodni kriminalni sud u Hagu da procesuira, kako ih je nazvao, “koljače iz Gaze”, a naročito izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.  

Erdogan svakako nijednom nije pomenuo vojnu akciju, a o tome je Raskrinkavanje već pisalo. Od početka posljednjih sukoba na Bliskom istoku Erdoganu se pokušava “prilijepiti” da će na neki način vojno intervenisati i da će Turska ući u sukob sa Izraelom. Međutim, iako dvije zemlje decenijama unazad gaje više loše – nego dobre odnose, teško da bi se Erdogan i Turska mogli upustiti u tu avanturu. O tome je prethodno pisao i AP. Štaviše, u jednom od posljednjih obraćanja medijima, Erdogan je rekao:  

„Uvijek smo isticali da se zalažemo za trajni prekid vatre, a ne za humanitarnu pauzu… Imali smo priliku za mir, a nažalost, za sada smo je izgubili zbog beskompromisnog pristupa Izraela.” 

Dakle, Erdogan prednost daje prekidu vatre, a ne pojačavanju sukoba. 

Zbog svega navedenog, ova objava dobija ocjenu – dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article