Evropski parlament nije glasao protiv prekida vatre u Pojasu Gaze 

181

Evropski parlament je iskazao svoj stav o prekidu vatre u Pojasu Gaze – 294 zastupnika u EP glasalo je protiv primirja na Bliskom Isteku i dalo zeleno svjetlo Izraelu da nastavi sa sukobom protiv Palestine. 

To je vijest koja kruži Fejsbukom, a dokaz je skrinšot rezultata glasanja u Evropskom parlamentu. 

“Vrlo demokratska EU glasala je protiv prekida vatre u Gazi. 19 suzdržanih, 95 glasova za i 294 glasa protiv: europski dužnosnici, koji sebe nazivaju braniteljima slobode i ljudskih prava, upravo su odobrili da Vlada Izraela nastavi nekažnjeno ubijati bebe, djecu i žene”, piše u Fejsbuk objavi. 

Stav Evropske unije o sukobu Izraela i Palestine je od ranije poznat, a njeni predstavnici se nedvosmisleno zalažu za uvođenje humanitarne pauze i bezuslovnog oslobađanja taoca koje je zarobio Hamas. 

Konkretno, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj pozvao je 27. novembra da humanitarna pauza koja je dogovorena između Izraela i Hamasa postane primirje. 

On je, prisustvujući osmom regionalnom Forumu Unije za Mediteran koji se održavao u Barseloni od 26. do 28. novembra, izjavio da postoji konsenzus na nivou EU u vezi trajnog primirja Izraela i Palestine. 

“Prolongirano primirje koje omogućava oslobađanje više taoca i koje se razvija u trajno primirje povezan sa političkim procesom nešto je u vezi čega imamo konsenzus”, rekao je Borelj novinarima. 

Ministri vanjskih poslova euro-mediterana na Forumu su diskutovali o kritičnoj situaciji u Izraelu i Pojasu Gaze. 

Na skrinšotu koji je podijeljen na Fejsbuku kao datum je istaknut 20. novembar. Evidencija o zasijedanju Evropskog parlamenta pokazuje da su zastupnici tog dana glasali za tri prijedloga. 

Na osnovu direktnog prenosa zasijedanja EP moguće je potvrditi da je na plenarnoj sjednici zaista bilo riječi o situaciji u Gazi. Naime, Grupa ljevice je podnijela zahtjev da se u toku plenarne sjednice održi debata o situaciji u Gazi. (minut 17:17) 

U prenosu te sjednice, predsjednica Evropskog parlamenta, Roberta Metsola stavila je na glasanje prijedlog da se 23. novembra održi debata „o situaciji u Gazi“ i „potrebi da se donese rezolucija“.  

Nakon glasanja, većina prisutnih zastupnika EP odlučila je da ne uključi zahtjev u plenarnu sjednicu sa 264 glasa protiv.  

Dakle, Evropski parlament nije glasao o rezoluciji koja poziva na prekid vatre u Gazi, već je to bila procedura za održavanje debate o tom pitanju.  

Važno je pomenuti da Evropski parlament ima zakonodavna, nadzorna i budžetska ovlašćena i ne određuje kurs EU u pogledu spoljne politike. Na nivou EU spoljnu politiku definiše Evropski savjet koji čine predsjednici država i vlada članica unije. 

Osim što zastupnici u Evropskom parlamentu ne odlučuju o pitanjima koja se tiču spoljne politike, netačna je tvrdnja da su glasali protiv prekida vatre u Pojasu Gaze. Na plenarnoj sjednici se odlučivalo o zahtjevu Grupe ljevice, kojim je zahtijevano iniciranje debate o pitanju izraelsko-palestinskog sukoba tokom plenarne sjednice. 

Iz tog razloga, objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article