Dosta toga smo se naslušali o Bilu Gejtsu proteklih godina, a kreativnosti kod korisnika društvenih mreža ne manjka. Ovog puta poruka je jasna: 

Bil Gejts je serijski ubica 

Objavu prati fotografija Gejtsa, sa ispisanim tekstom na engleskom, u kojem se kaže: 

“Neizabrani svjetski zdravstveni car Bil Gejts iskoristio je pojavljivanje na samitu G20 na Baliju, Indonezija da potegne diskusiju o “panelima smrti”. 

Prema Gejtsu, “paneli smrti” će biti neophodni u bliskoj budućnosti kako bi se okončali životi bolesnih ljudi zbog “veoma, veoma visokih medicinskih troškova.” 

Pomenuta informacija potekla je sa vjerovatno najpopularnijeg sajta koji širi lažne vijesti i teorije zavjere na planeti: The people’s voice, o kojem smo već pisali. A, o čemu se zapravo radi?  

Radi se o tome da je People’s voice odnekud “iskopao” jedan Gejtsov govor i stavio ga u kontekst samita G20 koji se prošle godine održavao na Baliju. Začkoljica je u tome što Gejts nije govorio o takozvanim “panelima smrti” na Baliju 2022, već 2010.  

“Paneli smrti” pojavili su se kao kovanica u političkim prepucavanjima oko Zakona o pristupačnoj zaštiti u SAD, o kojem se polemisalo, a koji je usvojen 2010. za vrijeme vladavine Baraka Obame. Kasnije je popularno nazvan “Obamacare”.  

Nekada popularna republikanka, Sara Pejlin, tada je pomenula “panele smrti”, koji su navodno bili sadržani u prijedlogu zakona. To su navodono trebalo da budu tijela koja će donositi odluke o sudbini terminalno bolesnih pacijenata. Međutim, “paneli smrti”, niti ništa slično njima, nigdje se nijesu pominjali u “Obamacare-u”, a o tome su pisali američki mediji.  

Da Gejts nije govorio da će “paneli smrti” uskoro biti neophodni dokazivali su i AP, USA Today, Politifact… 

Ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article