Francuski farmeri nisu mazali ambasadu Ukrajine đubrivom 

165

Širom Evrope poljoprivrednici blokiraju gradove, zahtijevajući povoljnije uslove rada i izmjene agrarne politike. 

U moru snimaka i fotografija koje prikazuju otpor poljoprivrednika uz okupiranje ulice traktorima, pojavio se i snimak koji navodno prikazuje mazanje diplomatskog predstavništva Ukrajine u Francuskoj. 

“Francuski farmeri premazuju veleposlanstvo Ukrajine gnojem. Dok Zapad i EU nastavljaju zagovarati rat – ne daju im ništa o CO2 otisku tenkova i bombi – a ipak napadaju farmere jer im krave prde. Nije ni čudo što su ljuti”, piše u Fejsbuk objavi

Razlog njihovog revolta pojašnjen je u snimku – farmeri su navodno zatrpali ulaz ambasade gnojivom, jer ih je prethodno ambasador Ukrajine u Francuskoj pozvao na prekid protesta.  

U snimku, na kojem se vidi istaknut logo televizijske stanice Euronews, prikazan je i zvanični dopis koji je ambasada Ukrajine u Francuskoj uputila farmerima. 

Iako snimak zaista vizuelno liči na priloge koje potpisuje EuroNews, ova objava sadrži više netačnih informacija na šta su ukazali i strani fakt-čekeri

Prije svega, pretragom ključnih riječi nije moguće naći neke druge objave kredibilnih medija koje bi potvrdile da su francuski farmeri zaista organizovali demonstracije ispred ukrajinske ambasade.  

Takođe nije moguće pronaći u u arhivi Euronews-a video koji se pojavio na Fejsbuku, niti je objavljen na društvenim mrežama tog medija. 

Zapravo, uređivački tim Euronews-a je, u izjavi za francusku fakt-čeking platformu Observers, demantovao da je njihova redakcija autor video snimka.  

“Euronews nikada nije proizveo ili objavio ovaj video. To je sofisticirana imitacija novinarskog stila, grafike i formata Euronews-a“, naveli su u odgovoru. 

Fakt-čekeri iz Open online su ukazali i na činjenicu da na snimku nije prikazana ukrajinska ambasada u Francuskoj. 

Video je zabilježen ispred Regionalnog vijeća Burgundija-Franš-Konte, u francuskom gradu Dižon. 

Ovaj video je dostupan na internetu makar od 3. januara 2024. i zaista prikazuje akciju poljoprivrednike, ali nema veze sa Ukrajinom ili ukrajinskom ambasadom. 

Poljoprivrednici su, istovaranjem gnojiva ispred Regionalnog vijeća Burgundija-Franš-Konte, 15. decembra prošle godine bojkotovali zbog kašnjenje u isplati subvencija. 

Strani fakt-čekeri su ukazali i da zvanični dopis nije vjerodostojan, a da se potpis na tom dokumentu razlikuje od pravog potpisa ukrajinskog ambasadora u Francuskoj, Vadima Omeljčenkoa.

Izvor screenshot-a: Observers France24

Dakle, netačna je vijest da je ukrajinski ambasador u Francuskoj apelovao na farmere da prekinu protest, kao da su poljoprivrednici izrevoltirani takvom porukom odlučili da organizuju demonstracije ispred ambasade. Kadrovi u videu prikazuju protest farmera, ali nije povezan sa Ukrajinom ili njenim diplomatskim predstavništvom u Francuskoj. 

Objavi dajemo ocjenu dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article