Aleksej Navaljni, čovjek kojeg je BBC opisao kao “jedinu ozbiljnu opozicionu figuru koja se u Rusiji pojavila u proteklih pet godina”, preminuo je prošle sedmice u ruskom zatvoru. 

Navaljni je imao podršku opozicionih krugova u državi što je pokazivala masovnosti protesta koje je svojevemeno organizovao, a podržavali su ga i van granica Rusije. 

Društvenim mrežama nekoliko dana nakon njegove smrti kruži fotografija koja na prvi pogled prikazuje Navaljnog kako pokazuje nacistički pozdrav. Osim toga, on pozira bez majice, njegovo tijelo je prekriveno tetovažama, a na jednoj od njih se može vidjeti lik nacističkog vođe, Adolfa Hitlera.  

U jednoj od objava na Fejsbuku (1, 2, 3, 4, 5, 6,7,8) se navodi: 

“Evropa kaže da je Putin nacista, ali Evropa podržava naciste, šta nije u redu sa ljudima? 

U svetu lideri hapse nekoga ko podržava Hitlera, ali nije problem što  

sami podržavaju nacistu A.Navalnyi-og”. 

Ova fotografija nije nova, objavljivana je još 2018, na našem govornom području objavlivao je Kurir.  

Fotografija nije vjerodostojna, u pitanju je montaža, što se može, manje-više vidjeti i golim okom jer je glava nesrazmjerna sa tijelom, a da je u pitanju zlonamjerna manupulacija moguće je potvrditi uz svega par klikova. 

Osim što izgleda kao jedan od loše proizvedenih “mim-ova”, koji u cilju satire spajaju nečiji lik sa drugim tijelom, obrnuta pretraga fotografija pokazuje da originalna fotografija datira makar od 2013. godine. I naravno, nema veze sa likom i djelom Navaljnog. 

Ruski portal Oxu.az objavio je u novembru te godine tekst praćen naslovom “Rusi ne žele da vide migrante”, u kojem su predstavljeni nalazi istraživanja o stavu prema migrantima sprovedenom u Rusiji.

Među ruskim stanovništvom je, kako se navodi u tom članku, evidentiran porast netrpeljivosti prema migrantima, uz originalnu fotografiju koja je iskorištena za montažu.

Navaljni je tokom prethodnih godina postao simbol opozicije ruskom režimu.  

Na početku, u formi bloga je objelodanjivao primjere korupcije i različite malverzacije ruske vlade. Blog je prerastao u Fond za borbu protiv korupcije, multimedijsku produkciju sa desetinama istraživača. 

Navaljni je završio pravo u Rusiji, a potom je školovanje nastavio 2010. godine na američkom univerzitetu Jejl. Pristalice ruskog režima su ga optuživali da radi za Zapad, što je, kako vidimo na primjeru ove montaže, narativ koji opstaje i nakon njegove smrti. 

Dakle, činjenica je da je fotografija na kojoj se vidi Navaljni bez majice, sa tetovažom Hitlera na grudima, dok u zanosu pokazuje nacistički pozdrav – editovana. 

Objave ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Edit: 20.2.2024.

Portal Kurir objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article