I francuski teniser na meti dezinformacija o vakcinaciji 

204

Nezgode sportista na terenu su od kovid pandemije dobile posebnu konotaciju, pa su teoretičari zavjera za gotovo svaku takvu situaciju navodili da je uzrok vakcina.  

Iako smo skoro pa zaboravili na tu zdravstvenu krizu, taj trend se nastavlja. Tako je za pad francuskog tenisera, Artura Kazoa, više korisnika iniciralo špekulacije o vakcinama kao uzroku te nezgode. (1, 2) Arhivirano ovdje i ovdje

“Mladi francuski teniser Artur Kazo “iznenada” i ni iz čega se srušio na terenu tokom kvalifikacija za Masters u Majamiju. Ukazana mu je pomoć na terenu, meč je predao a teren napustio u invalidskim kolicima. Pitam se samo da li je primio Fajzera ili neki drugi cool aid koktel sa odloženim dejstvom”, piše u objavama. 

Teniser Kazo pao je u nesvijest tokom meča kvalifikacija na turniru iz Master serije u Majamiju 18. marta ove godine, međutim tvrdnje da je vakcina uzrok tog stanja su neosnovane. 

Njegov agent, Žerar Tsobanjan saopštio je francuskim medijima dan nakon meča i nezgode da se teniser oporavlja od “sunčanog udara” ili hipertermije.  

Kazo se nakon nezgode oglasio se na društvenoj mreži X sa informacijom o svom stanju. 

„Kratka poruka da znate da se osjećam bolje. Upravo sam napustio bolnicu u Majamiju, nakon što sam tamo proveo noć na liječenju i nakon što mi je urađen niz testova. Danas sam bolje. Krvni pritisak i srce su stabilni. Na kraju je to bio više strah nego šteta. Sada moje tijelo treba da se odmori i nadam se da ću se uskoro vratiti na teren. Hvala vam na svim porukama podrške i vidimo se uskoro”, napisao je teniser na X. 

Prema pisanju tamošnjih medija, bolnički testovi su otkrili da je Kazo dehidriro. 

Poslednjih dana svjedočimo iznenađujuće visokoj temperaturi za ovo doba godine, a situacija u sunčanom Majamiji nije ništa drugačija, naprotiv. 

Tokom 18. marta kada je u Majami Gardensu održan meč, zabilježene su visoke temperature od čak 33 stepena Celzijusa.  

Nije potrebno veliko medicinsko znanje za uviđanje činjenice na koji način toplota prilikom fizičke aktivnosti utiče na organizam. Osim iscrpljenosti uslijed toplote, što uz dehitrataciju može prouzrokovati grčeve u mišićima, a nerijetko se dešava i toplotni udar. 

Čak i prema provjerama koje su izvršile kolege „Rojtersa“, nema dokaza da je Kazoovo stanje bilo povezano sa vakcinacijom. 

Prema dostupnim podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolest (CDC) ukupno devet smrtnih slučajeva prouzrokovani su vakcinama protiv kovid-19 i to proizvođača Johnson & Johnson. 

Uzimajući u obzir da se u objavama na Fejsbuku neosnovano tvrdi da je francuski teniser kolabirao na terenu zbog vakcine, ocjenjujemo ih kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article