Lidere svjetskih sila i njihove međusobne odnose konstantno prate konspirativne tvrdnje.  

Video koji prikazuje susret predsjednika Rusije, Vladimira Putina i vođu Sjeverne Koreje, Kima Džong Una nije izuzetak. 

Tako je na Fejsbuku podijeljen video u kojem dva lidera nazdravljaju, a onda suprotno onome što je očekivano nakon zdravice, odlažu čaše, izbjegavajući da probaju piće. Autor objave tvrdi da je razlog nepovjerenje između Putina i Džong Una. 

“Kad zaboraviš koja čaša sadrži otrov”, piše u objavi (arhivirano ovdje). 

Uz svega par klikova došli smo do originalnog videa koji pokazuje trenutak kada Putin i Džong Un nazdravljaju međusobno i sa partnerima, a nakon toga ispijaju svoje piće. 

Video podijeljen na Fejsbuku je zapravo verzija originalnog snimka premotana unazad, uz izostavljanje trenutka kada su lideri Rusije i Sjeverne Koreje probali piće. 

Ovom prostom manipulacijom videa stiče se utisak da se Putin i Džong Un predomišljaju i na kraju i spuštaju čaše, iako su prethodno nazdravili. 

Ipak, činjenice pokazuju drugačije. 

Video je nastao u aprilu 2019. godine kada su se Putin i Džong Un sastali na samitu organizovanom na univerzitetskom kampusu u ruskoj pacifičkoj luci Vladivostok. 

Brojni svjetski mediji su prenijeli informaciju o njihovom susretu. 

Geopolitički odnosi jesu složeni i moguće je polemisati da li se baziraju na interesima ili povjerenju, međutim oko ovog videa nema polemike da je editovan u cilju manipulacije njegovih konzumenata. 

Zaključak je da lideri Rusije i Sjeverne Koreje jesu nazdravili prilikom susreta koji se dogodio prije četiri godine kada je video i nastao, kao da su ispili svoje piće. 

Objavi dajemo ocjenu dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article