Irkinje nisu okrenule leđa dok je svirala himna Izraela 

208

Regionalni mediji su prenijeli informaciju da je irska ženska fudbalska reprezentacija omalovažila Izrael tokom fudbalske utakmice i to na način što su tokom intoniranja himne protivničke ekipe okrenule leđa. 

“Irkinje tokom intoniranja himne Izraela okrenule leđa? Uslijedile žestoke reakcije”, glasi naslov jednog od tekstova. (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Nakon kvalifikacione utakmice za ovogodišnje Evropsko prvenstvo, koja je odigrana 23. februara u Albaniji, na društvenim mrežama je objavljena fotografija na kojoj su fudbalerke reprezentacije Irske i Izraela okrenute u različitim pravcima, uz tvrdnju da je irska ženska reprezentacija okrenula leđa tokom intoniranja izraelske himne. 

Tvrdnja je postala viralna i na stranom govornom području. 

Međutim, kao što se može vidjeti na snimcima prenosa utakmice, tokom intoniranja himne Izraela oba tima reprezentativki okrenuta su u istom pravcu. 

Fudbalerke Irske su se zapravo okrenule tokom intoniranja svoje državne himne kako bi gledale put nacionalne zastave koja je bila pozicionirana na drugoj strani. 

Fudbalski savez Irske objavio je saopštenje nakon meča u kojem potvrđuje da se tim okrenuo prema zastavi Irske.  

„Fudbalski savez Irske bi želio da ukaže na netačne navode da je naša ženska reprezentacija do 17 godina okrenula leđa tokom himne protivničkog tima pred njihov kvalifikacioni meč za UEFA Evropsko prvenstvo danas u Tirani. 

Oba tima su bila okrenuta u istom pravcu tokom izraelske himne nakon čega se tim Irske okrenuo na drugu stranu ka trobojci, što je tradicija među mnogim irskim timovima, tokom intoniranja “Amhrán na bhFiann”. Irska reprezentacija se potom ponovo okrenula kako bi obavili uobičajene protokole prije početka utakmice”, poručili su iz saveza. 

Pres služba UEFA potvrdila je da se irski tim okrenuo prema svojoj zastavi uoči početka himne njihove države, a ne tokom intoniranja himne Izraela, prenosi Rojters u analizi

Rojters je dodatnu potvrdu dobio od službe za odnose sa javnošću izraelskog fudbalskog saveza, da su fudbalerke Irske poštovale himnu Izraela. 

“Utakmica je odigrana sa najvećim poštovanjem i na odgovarajući način od strane oba tima”, potvrđeno je Rojtersu iz fudbalskog saveza Irske. 

Da je fotografija manipulativno prikazana utvrdili su i fakt-čekeri Full Fact-a koji su se takođe bavili ovom temom. 

Objavama u medijima, kao i na društvenim mrežama, dajemo ocjenu dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article