Japanski trener se poklonio svojim navijačima a ne Hrvatima

1266

Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru, događaj je koji privlači najviše pažnje na zalasku 2022. godine. Ipak, nisu rijetke situacije u kojima fudbal padne u drugi plan.

Tako je bilo i nedavno nakon meča Hrvatske i Japana.

Uprkos činjenici da smo imali priliku da gledamo sjajnu fudbalsku predstavu, potez o kojem se najviše pričalo nije došao od strane bilo kojeg fudbalera, već trenera, i to selekcije Japana.

Naime, on se nakon završetka utakmice u kojoj je njegov tim poražen poklonio, a čitajući pojedine medijske interpretacije, mogli bismo zaključiti da je to uradio u čast Hrvatske reprezentacije i njenih navijača.

„Japanci u suzama napustili stadion, selektor se poklonio Vatrenima“, naslov je portala NoviGlas.

Slične tvrdnje možemo pročitati i na fejsbuku.

„Na Svjetskom Prvenstvu u Kataru, Japanski trener posle poraza se zahvalio navijačima i fudbalerima reprezentacije Hrvatske.. Tako se to radi..“, navodi autor posta.

Slično možemo pročitati u još jednom postu.

„Japanski trener odaje počast Hrvatskom kolegi, nema psovki nema histerisanja… Koliko rekosmo da je Japan daleko od nas. Komplimenti Japancima na svemu prikazanom“, navedeno je.

Bitno je pojasniti da je meč između Hrvatske i Japana imao drugačiji kontekst nakon utakmice između Srbije i Švajcarske koji je bio pun tenzija i u kojem smo svjedočili kako nekadašnja legenda jugoslovenskog fudbala Dragan Stojković Piksi na nacionalnoj osnovi vrijeđa Albance jer za Švajcarsku igra više fudbalera albanskog porijekla. Nakon ovakvog ispada selektora Srbije, navodno poklanjanje navijačima i igračima Hrvatske, od strane japanskog selektora iskorišteno je za kreiranje narativa o “nepristojnim Srbima i pristojnim Japancima” i data mu je politička konotacija.

Bez obzira na ove tvrdnje, činjenice nam govore sasvim drugačije. Naime, trener Japana poklonio se navijačima svoje selekcije u znak zahvalnosti.

To proizilazi iz objava brojnih relevantnih medija u svijetu.

„Menadžer Japana Hadžime Morijasu poklonio se u znak zahvalnosti navijačima koji su putovali čak do Katara da podrže svoj tim“, objavio je ESPN na Fejsbuku i na Tviteru.

Iste navode objavio je i čuveni fudbalski magazin Goal.com.

„Japanski menadžer Morijasu se klanja navijačima da im se zahvali na podršci“, navodi se.

Da se trener Japana poklonio sopstvenim navijačima a ne Hrvatima, zaključujemo i iz objave SportKluba.

„Selektor japanske reprezentacije Hađime Morijasu se posle poraza Japana od Hrvatske u Kataru poklonio navijačima koji su prevalili veliki put kako bi došli da bodre nacionalni tim na Bliskom istoku. Japanci su ispali na penale od Hrvatske, ali selektor vjeruje da slijedi bolje doba za fudbal u zemlji izlazećeg sunca“, navodi se u članku.

Sudeći po informacijama koje dolaze za relevantnih adresa, jasno dolazimo do zaključka kome se poklonio trener Japana.

Zbog činjenice da je on nesumnjivo to uradio u čast navijača Japana koji su doputovali u Katar, objave u kojima je navedeno da se Moriasu poklonio fudbalerima i navijačima Hrvatske ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article