Kao da teorije zavjere o vakcinama protiv koronavirusa nijesu bile dovoljne, mnogi na društvenim mrežama šire i narative i o štetnosti drugih, u prvom redu – mRNA vakcine.

U moru dezinformacija i različitih lažnih vijesti, neki se zapletu toliko, da ih je teško odmrsiti. U jednoj video objavi čuje se monolog čovjeka koji govori o vakcinama, a video prati tekst:

Američki tužilac potvrdio je preko 500.000 smrtnih slučajeva nakon primanja mRNA vakcina u SAD, milioni povređenih širom sveta sa neurološkim poremećajima, trombozom, miokarditisom, autoimunim bolestima i mnogim drugim. CDC i Fajzer su unapred znali šta će uraditi i sakriti podatke!

Prije svega, čovjek u videu nije američki tužilac. U pitanju je njemački advokat Rajner Fulmih.

Kao drugo on nije govorio o 500.000 smrtnih slučajeva nakon primana mRNA vakcina u SAD, već navodi slučajeve Izraela i navodnu neefikasnost vakcine protiv koronavirusa.

Kao treće, o navodnoj povezanosti vakcina i raznih oboljenja, kao što su tromboza ili miokarditis, već smo pisali i dokazivali da to nije tačno.

Kao četvrto: o teorijama zavjere vezanim za kompaniju Fajzer takođe smo pisali iz više navrata.

Ko je Rajner Fulmih?

Rajner Fulmih je poznat u antivakcinaškim krugovima, a toliko je zavrijedio pažnju javnosti da su mu pažnju posvetili i neki od najpopularnijih svjetskih medija.

Naš tim ranije je raskrinkao Fulmihove netačne tvrdnje da “PCR test ne može ništa da kaže o infekcijama i da su tada shvatili da je pandemija koronavirusa izrežirana” i da je počeo sudski proces „Nirnberg 2“ u kome se navodno sudi onima koji stoje iza pandemije

VICE je radio članak o njemu, u kojem se između ostalog navodi da ga teoretičari zavjere o koronavirusu vide kao “spasioca”, ali i da je tražio po 800 eura od svojih pratilaca, kako bi finansirao borbu u slučaju protiv “pandemijske prevare”. Čini se i da je prikupio oko milion eura.

Često je i na radaru fekt-čekera, kao što su Politifact ili njemački Volksverpetzer.

Sama objava daje netačne informacije, a Fulmihov rad, zbog svega navedenog, pod velikim je znakom pitanja. Stoga, ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article