Nezgode sportista često su bile situacije koje su antivakseri koristili za pogrešno predstavljanje efekata vakcina, sijući strah šta vam se može desiti ako se i vi “pelcujete”. 

Dezinformatori nastavljaju da propagiraju taj narativ, “štancajući” video snimke kao dokaze. 

Ovog puta pojavio se snimak sa fudbalskog terena u Saudijskoj Arabiji.  

“Iznenada u Saudijskoj Arabiji, sve više popularnoj fudbalskoj destinaciji. Šta se ovako vrte u krug ovi pelcovani što umiru iznenada. Čoveka u normalnim da kažem normalnim okolnostima kad udari srce ne vrti se u krug nego ga stežu prsa. Evo, ne znam. Nisam imao iskustva da gledam ljude kada umiru”

Na snimku je prikazan fudbaler Endi Delor koji igra kao napadač za fubalski klub iz Katara i reprezentaciju Alžira.  

Delor nije preminuo, kako se tvrdi u objavi. Tačno je da je doživio epileptični napad 6. januara tokom utakmice, nakon čega mu je ukazana medicinska pomoć. Nakon daljih pretraga je konstatovano da su premor i konzumacija energetskih pića prije utakmice okidači. 

Fudbaler se oglasio nekoliko dana nakon utakmice: 

“Na dan utakmice, pio sam energetska pića i dosta kafe da bih nadoknadio energiju i kako bih se osjećao dobro. Igrao sam, postigao gol i odjednom mi se tijelo ugasilo. Nije moglo više. Moja priprema za ovaj meč je bila prilično komplikovana. Osjećao sam da mi tijelo nije dobro, doživjelo je tehnički nokaut. Kao u boksu. Kada sam vidio impresivne slike, preplašio sam se. Ali više od straha nego od povrede. Iznenadio sam se i kada sam video sebe kako razgovaram sa sudijom bez razloga, vrtim se u krug, udovi su mi bili napeti. U stvari, normalno je. Telo staje u zaštitu”, izjavio je Delor. 

Njemu je poslije te utakmice urađena analiza elektroencefalograma, kako je izjavio za medijie. U pitanju analiza koja se koristi za dijagnozu i praćenje epilepsije.   

“Nakon što mi je urađen elektroencefalogram 18. januara, rezultati su pokazali da igrač nije patio od srčanih problema. Kada sam objasnio simptome, doktor je odmah shvatio šta mi se desilo. U pitanju je stres i umor”, objasnio je fudbaler. 

Delor je objavio na svom Instagram nalogu i fotografiju 31. januara, na kojoj drži pehar sa saigračima. 

Zaključak je da fudbaler sa snimka na kojem pada na terenu jeste vjerodostojan, ali tvrdnja koja ga prati nije tačna. Napad nije prouzrokovan vakcinom, a nije tačno ni da je Endi Delor preminuo. 

Objave ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article