Pandemija koronavirusa je i dalje popularna tema za diskusiju na društvenim mrežama. Ovih dana na Fejsbuku kruži fotografija, za koju se tvrdi da je nastala daleko prije izbijanja pandemije, uz opasku da je možda sve isplanirano unaprijed.  

U tekstu koji prati fotografiju stoji: (1, 2, 3

Ova slika je mural iz 1994 u Denver zračnoj luci. Uz ovaj mural, ovo mjesto je puno NWO simbolike. Naravno kao što znate-sve je unaprijed planirano… 

NWO se u ovom slučaju najvjerovatnije odnosi na “New World Order” iliti novi svjetski poredak. 

Zanimljivo je što se ovaj narativ plasira i sada, dvije godine nakon što su kolege iz brojnih fekt-čeking redakcija dokazivale da se mural ne nalazi na aerodromu u Denveru. Prema njihovom pisanju 2020, iako nije definitivno dokazano, mural – odnosno umjetničko djelo uradio je umjetnik CJ Trinidad. On je fotografiju djela objavio na svom Fejsbuk profilu 25-og februara 2020, sa opisom “MASKCOMMUNICATION”.  

Aerodrom u Denveru godinama je na meti teorija zavjere zbog svoje umjetničke postavke. Ipak, portparolka aerodroma za AFP je potvrdila da navodni mural koji prikazuje ljude sa maskama na licima nije dio iste:  

“Iako je ova slika slična muralu u Denveru pod nazivom ‘Deca svijeta sanjaju o miru’, slika sa djecom koja nose maske nije u našoj kolekciji”, rečeno je AFP-u. 

Sličnosti između sporne fotografije i murala o kojem je portparolka aerodroma u Denveru govorila zaista postoje.  

Foto: flydenver.com

Svakako, to ne mijenja činjenicu da je tvrdnja da je mural sa ljudima koji nose maske nastao 1994, gotovo dvije i po decenije prije izbijanja pandemije koronavirusa, te da je dio nekog “većeg plana”.  

Zbog svega navedenog, a i zbog pisanja kolega iz 2020, sporne objave dobijaju ocjene – teorija zavjere i reciklaža. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja. 

In this article