Uključivanje drugih država sa Bliskog istoka u izraelsko-palestinski sukob scenario je koji bi bio poguban za taj region, kao i širu međunarodnu zajednicu. 

Portal Happy je objavio da i Liban ulazi u rat, nakon čega je ta informacija dospjela i na društvene mreže

“Potpuni armagedon: Liban ulazi u rat – Osuli paljbu po izraelskim vojnicima?!?”, naslov je teksta objavljenog na portalu Happy. 

U daljem tekstu tog portala se navodi da je “još jedna protivtenkovska raketa ispaljena iz Libana prema Izraelu”, a kao izvor je istaknuta izraelska vojska. 

Hezbolah ispalio projektil na granici sa Izraelom 

Oružana grupa Hezbolah, sa sjedištem u Libanu, primijenila je vatreno oružje na granici sa Izraelom i ispalila projektil na izraelski tenk, posljednja je informacija koju je prenio Times of Israel. 

Za manje upućene u “komšijske” odnose na Bliskom istoku, Hezbolah je oružana i politička grupa koju podržava Iran. Osnovana je 1982. kako bi se borila protiv izraelske okupacije južnog Libana, a “uništenje izraelske države i odanost Iranu” je bila jedna od prvobitnih vizija te grupe. 

Iako su stavovi Hezbolaha “omekšali” vremenom, grupa se i dalje protivi Izraelu i redovno se sukobljava sa susjednom zemljom, obično ispaljivanjem raketa preko libanske granice. 

Za pomenuti napad koji se dogodio u ponedjeljak, 16. oktobra, Hezbolah je preuzela odgovornost. 

Liban nije ušao u rat sa Izraelom 

Međutim, ova dešavanja ne znače da “Liban ulazi u rat”, kako se tvrdi u spornim izjavama. 

Iako grupa Hezbolaha ima snažan uticaj u Libanu, njihove aktivnosti ne predstavljaju zvanični stav te države. Takođe, još uvijek nije potvrđeno da se grupa Hezbolaha zvanično umiješala u sukob Izraela i Palestine. 

Premijer Libana, Najib Mikati nedvosmisleno je saopštio dva dana prije tog napada: 

“Liban ne želi da uđe u rat”, saopštio je premijer Libana 14. oktobra. 

Libanski ministar spoljnih poslova potvrdio je stav vlade – Liban želi da izbjegne uključivanje u sukob Izraela i Palestine. 

“Nakon sastanka sa Mikatijem, libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Bu Habib izjavio je da „ne žele da Liban uđe u aktuelni rat… Svi međunarodni partneri nas takođe pozivaju da ne ulazimo u rat, a to je stav i Libana“. On je 8. oktobra londonskom dnevniku Al-Shark Al-Avsat saopštio: „Premijeru Mikatiju je obećano da se Hezbollah neće miješati u ono što se dešava. Ako nas Izrael ne bude provocirao, neće biti provokacije, i pripadnici Hezbollah se neće miješati u ovom trenutku”. 

Hezbolah ima autonomiju odlučivanja da li će se suprostaviti Izraelu i uključiti se u sukob te države sa Palestinom. Ipak, predstavnici Vlade Libana saopštili su da im je obećano da se ta grupa neće miješati u aktuelni rat.  

Činjenica je da su odnosi država na Bliskom istoku napeti, situacija neizvjesna i da postoji mogućnost eskalacije rata i uključivanja drugih država i grupa u izraelsko-palestinski sukob. 

Za sada, Liban ne ulazi u rat koji se odvija između Izraela i Palestine. 

Objave ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article