Katar nije zaprijetio prekidom snabdijevanja gasom zbog sukoba u Gazi 

405

Katar je jedan od najvećih izvoznika tečnog prirodnog gasa. 

Na društvenim mrežama se proširio video uz tvrdnju da je Šeik Tamim bin Hamad Al Thani emir Katara uputio prijetnju da će uskratiti snabdijevanje gasom, ukoliko se ne okonča bombardovanje Gaze. (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

“Ako bombardovanje Gaze ne prestane, prekinućemo snadbijavanje svijeta plinom”, rekao je emir Tamim bin Hamad Al Thani. 

Video na kojem je prikazan Šeik Tamim bin Hamad Al Thani potiče još iz 2017. godine.  

Na Ju Tjub kanalu Al Džazire je dostupan njegov cijeli govor, a u opisu tog videa je istaknuto da se šeik obratio tokom Doha foruma koji se tradicionalno organizuje u glavnom gradu Katara. 

“Govor emira Katara, Sheik Tomim Bin Hamad Al Thani, tokom 17. Doha Foruma održanog u katarskom kapitalu pod sloganom “Razvoj, stabilnost i pitanja izbjeglice”, navedeno je u opisu videa Al Džazire. 

Emir Katara jeste pomenuo Palestinu u videu, međutim tvrdnja da je zaprijetio da će Katar prekinuti snabdijevanje gasa na globalnom nivou nije tačna. 

Takođe, imajući u vidu da je riječ o snimku koji datira nekoliko godina unazad logično je da on ni koji način ne može referisati na trenutnu situaciju u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa.  

Strani fakt-čekeri su ukazali da šeik nijednom nije pomenuo gas tokom tog govora. 

Da tvrdnja o ukidanju snabdijevanja gasom nije tačna, dokazuje i činjenica da na internetu nijedan kredibilni izvor nije prenio zjavu emira Katara. Pretraga ključnih riječi vodi jedino do brojnih fakt-čeking platformi koje su ukazale da su ti navodi netačni. 

Zbog činjenice da u videu snimku šeik Tamim bin Hamad Al Thanija nije saopštio da će njegova država prekinuti globalno snabdijevanje gasom, te da je nastao prije šest godina, objave ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article