Iako sukob Izraela i Palestine traje decenijama, posljednja eskalacija koja se dogodila početkom oktobra opet je vratila njihov kompleksan odnos u centar pažnje svjetske javnosti. Mnogi se intenzivnije interesuju za istorijske korijene tog sukoba, pokušavaju da utvrde njegove razloge i daju “presudu” o pitanjima teritorije i autonomije. 

Gotovo istim intenzitetom je internet bio preplavljen i dezinformacijama o dešavanjima u Gazi. Onlajn prostor postao je bojno polje dezinformacija o sukobu Izraela i Palestine. 

Sva pitanja uzroka postaju beznačajna nakon sagledavanja posljedica tog sukoba, a one su stvarne, dešavaju se civilima, sa jedne i sa druge strane. 

Pojedini korisnici društvenih mreža su, ipak, odlučili da zažmure na patnju naroda, banalizujući njihove gubitke i tvrdeći da žrtve nisu stvarne, već izrežirane i po planu snimljene. Portal Raskrinkavanja je ukazao da je taj snimak nastao tokom filmskog seta, da je zabilježen prošle godine i da nije povezan sa izraelsko-palestinskim sukobom.  

Prirodna reakcija čovjeka na uznemirujuće fotografije i snimke, naročito ukoliko prikazuju djecu, jeste gnijev. Očekivano, kadrovi djece u kavezima koju je navodno Hamas pritvorio izazvali su brojne negativne komentare uprkos činjenici da ni taj snimak nije povezan sa aktuelnim sukobom, već je nastao prije napada Hamasa. 

Propaganda i oružje oduvijek su predstavljali klasičnu vojnu strategiju. Oboje usmjereno protiv ljudi, onih na ratnom području i nas koji to gledamo na ekranima.   

Tako su dezinformatori, izmijenjenim prilogom CNN-a, pokušali da nas ubijede da živimo “Trumanov šou” i da je sukob fiktivan. Suština konspirativnih teorija je da je potrebno vrlo malo truda za plasiranje netačnih tvrdnji, pa je u skladu sa tom logikom, vjerodostojnom snimku izvještavanja CNN-a sa ratnog područja, naknadno dodat audio sa nepostojećim instrukcijama za reporterski tim. 

Dezinformacijama su nas regionalni mediji podsjetili i na video igru i to, nažalost, ne recenzijom iste već objavom da je Hamas oborio četiri helikoptera izraelske vojske uz isječak iz te video igrice. 

Postao je viralan i video snimak koji navodno prikazuje bombardovanje Gaze, a za koji smo ukazali da je ipak zabilježen mnogo ranije i vedrijim povodom – proslavom fudbalske titule u Alžiru. 

Mediji su otišli i korak dalje u dezinformisanju javnosti.  

Portal Happy je objavio netačnu informaciju da je Liban ušao u rat. Prijetnja od širenja rata i uključivanja i drugih država u sukob Izraela i Palestine realna je i opravdana. Ipak, činjenica je da je taj sukob već prevazišao teritorijalne granice i uključio i nas, koji posmatramo kroz male ili velike ekrane, prezasićene informacijama, ali i dezinformacijama.  

Teritorijalna udaljenost, drugačije govorno područje otežale su provjeru informacija čitaocima iz našeg regiona, samim tim čineći ih podložnijim na manipulativne narative.   

Primjer su izjave šeika Katara da će ukinuti globalno snabdijevanje gasom ukoliko se ne prekine bombardovanje Pojasa Gaze i predsjednika Turske, koji je navodno iz istog motiva “prijetio” Sjedinjenim Američkim Državama, da se ne miješaju u izraelsko-palestinski sukob. Oba video snimka zabilježena su mnogo ranije, a u analizama smo ukazali da se u njihovim izjavama koje se dijele ne mogu čuti pripisane  prijetnje.  

Dakle, sukob Izraela i Palestine drži se dobro poznatog trenda dezinformisanja – dijelili su se stari video snimci svjetskih lidera uz netačan kontekst.  

Tokom posljednje dvije sedmice, u sukob su upleteni dezinformacijama i drugi lideri vodećih svjetskih sila. 

Kim Džong Un, lider Sjeverne Koreje, navodno je uputio riječi podrške Palestini, a predsjednik Rusije, Vladimir Putin tamo je uputio vojsku – riječ je, pogađate, o lažnim vijestima. Tu su naravno i Sjedinjene Američke Države, za koje je plasirana lažna vijest da su uputile 8 milijardi dolara pomoći Izraelu, prvobitno namijenjenih Ukrajini. 

Neki od marginalnih medija iz regiona su prenijeli i fabrikovanu izjavu izraelskog ministra odbrane da će biti ukinuta pravila ratovanja u aktuelnom sukobu. 

Tim Raskrinkavanja iz svog iskustva može potvrditi da ratovi osim toga što odnose nevine žrtve, donose velike talase dezinformacija i aktiviraju pojedince, grupe i medije koji su spremni da manipulišu tim žrtvama i zbog klika, lajka ili “dokazivanja” da je njihova agenda ispravna.  

Nina Đuranović 

Raskrinkavanje.me 

In this article