Limenka “Pepsija” sa motivima Palestine nije zvanični dizajn 

291

Na društvenim mrežama viralna je fotografija nove limenke gaziranog pića “Pepsi”, a korisnici tvrde da je kompanija koja ga proizvodi promijenila ambalažu i istakla motive Palestine sa ciljem da poveća profit. Dio tog profita će, kako navode u objavama, biti upućen Izraelu. (1, 2, 3)  

Pojedini korisnici društvenih mreža pozivaju i na bojkot izraelskih kompanija, imenujući Pepsi Co kao jednu od njih. 

“Evo Pepsiju pada prodaja i stavili su ime Palestina na proizvod kako bi se dodvorili muslimanima da kupuju njihov proizvod, a dio prihoda u vrhuncu ode Izraelu”, neki su od komentara korisnika društvenih mreža (1, 2, 3). 

Na vebsajtu Pepsi Co nije moguće pronaći rebrendiranu limenku Pepsija, kao ni na zvaničnim kanalima te kompanije

Verzija limenke Pepsija sa motivima Palestine prvi put se pojavila 16. avgusta na Fejsbuk stranici marketinška agencija Dragon Studios, čije je sjedište u Palestini. Agencija je objavila video koji prikazuje proces rebrendiranja te limenke, a na zvaničnom vebsajtu kompanija Pepsi Co je navedena kao klijent.  

Fakt-čeking tim platforme The Quint je pronašao novinski članak na arapskom u kojem se navodi da je Pepsi proslavio različitosti i palestinsku kampanju tokom dvomjesečne kampanje. Dio te kampanje koja je trajala tokom juna i jula 2023, kako se tvrdi u tom članku, jeste i rebrendirana limenka. 

Ipak, na osnovu provjere zvaničnih komunikacionih naloga Pepsi Co nie moguće potvrditi da je kompanija zaista promijenila izgled svog najpoznatijeg proizvoda u skladu sa motivima Palestine, niti su pretragom ključnih riječi dostupne fotografije koje prikazuju kako limenka izgleda uživo.  

Izvjesno je da rebrendirano izdanje Pepsija sa motivima Palestine predstavlja “mock up” projekat marketinške agencije Dragon Studios koja je inicijalno objavila izmijenjenu limenku tog gaziranog pića.  Mock up projekti u svijetu dizajna predstavljaju najefikasniji način da se klijentima prikažu potencijalne ideje i dizajn njihovih proizvoda. Nekada dizajneri demonstriraju svoju kreativnost kreiranjem mock up proizvoda za koje nisu plaćeni, kako bi ispromovisali na taj način svoj rad. 

Zbog svega navedenog, objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article