Ko je pušten niz vodu: IN4S netačno interpretirao Blinkena 

288

Američki državni sekretar, Entoni Blinken, održao je pres na kom je govorio o raznim pitanjima, a između ostalog i o Ukrajini. Kaže da su SAD do sada doprinijele ukrajinskoj borbi sa 70 milijardi dolara, te da je EU učestvovala sa 110 milijardi, kao i da SAD nastavljaju da budu na strani Ukrajinaca. Njegov govor, odnosno odgovor na jedno od novinarskih pitanja, IN4S je pogrešno predstavio.  

U tekstu pod naslovom: 

Zelenski pušten niz vodu: Blinken izjavio da SAD više nemaju ni novca ni vremena za Ukrajinu 

kaže se

I to se, konačno, dogodilo.  
Volodimir Zelenski, ukrajinski nacifašista, definitivno je pušten niz vodu. 
To bi značilo da ćemo, po svemu sudeći, ubrzo svjedočiti završetku rata u Ukrajini. 

Blinken je odgovarao na pitanje o dodatnoj tranši za Ukrajinu, koja čeka da prođe Kongres. Predsjednik Džo Bajden je ranije odobrio slanje nove pomoći od oko 62 milijarde dolara Ukrajini, ali zbog političkih razmirica na Kapitolu, ta pomoć još nije odobrena. Zato Blinken strahuje da će Ukrajina ostati bez prijeko potrebnih sredstava i kaže: 

“… osim dodatnog zahtjeva koji je predsjednik podnio Kongresu, ne postoji magični lonac novca iz kojeg možemo da izvučemo. Pomoć, podrška koju smo odredili Ukrajini je na izmaku; troši se. Skoro smo ostali bez novca koji nam je potreban, a skoro smo i bez vremena. Ne mogu da navedem precizan datum, ali to je pravac u kome se ovo kreće, što naglašava hitnost da ovaj zahtjev za dopunski budžet prođe.” 

Politička volja da Ukrajina dobije novi, prijeko potreban, paket pomoći očigledno postoji, bar kod Blinkena. Iz njegovog govora je jasno da navodi IN4S-a nijesu tačni.  

Zbog toga ova objava dobija ocjenu – manipulisanje činjenicama.  

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article