Alo u jedan tekst strpao četiri lažne vijesti o Bajdenu 

276

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden čovjek je u godinama, često zna da bude predmet pažnje zbog padova i sličnih incidenata, što njegovi protivnci, a naročito ruska propaganda pokušavaju da iskoriste protiv njega.  

To je slučaj i sa nedavnom objavom crnogorskog isturenog odjeljenja tabloida Alo koji je objavio članak naslovljen:  

„JEZIVO Američki predsjednik grli vazduh na otvorenoj sceni (video)“ 

„Američki predsjednik Džo Bajden je tokom obraćanja biračima u Viskonsinu okrenuo leđa publici i raširio ruke kao da želi nekoga da zagrli. Video je objavio REN TV. Na snimku Bajden komunicira sa biračima sa osmjehom, zatim im okreće leđa, grli prazninu i maše rukom u pozdravu.Istovremeno, pored njega nema nikoga na sceni, kao ni sa strane pozornice. Telohranitelj je na zadnjem dijelu pozornice, iza bine, zagrljaj očigledno nije upućen njemu. Ranije je američki predsjednik odlučio da se“rukuje sa vazduhom“ nakon svog govora u Sijetlu, a tokom posjete Univerzitetu Ulster u Sjevernoj Irskoj iznenada je okrenuo leđa publici i, gledajući u zid ispred sebe, rekao u prazno: „Ne skačite““, navodi se u tekstu, koji je podijeljen i na njihovoj Fejsbuk stranici. 

Video podijeljen u sklopu teksta sadrži opis na ruskom jeziku, objavila je, kako se navodi, REN TV, koja je prema svjestskim fakt-čekerima, bitan dio ruske propagande i poznata po objavljivanju lažnih vijesti.  

Na objavljenom videu se, čija se puna verzija može pronaći na YouTube-u, vidi se da Bajden na kraju govora širi ruke u suprotnom pravcu od publike, ali autori teksta ignorišu očiglednu činjenicu da se iza Bajdena, sa njegove lijeve strane čuju glasovi ljudi koji su iza njega i da se u jednom momentu u kadru pojavljuje i ruka koja maše predsjedniku SAD a kasnije u kadar ulazi i – osoba.

Dodatno, u tekstu se nalazi još jedna lažna vijest, da se Bajden rukovao sa vazduhom, a koju smo raskrinkali još ranije.  

Kao da su dvije lažne vijesti u jednom tekstu malo, Alo se potrudio da doda i treću i četvrtu – da se Bajden tokom posjete Univerzitetu Ulster u Sjevernoj Irskoj iznenada je okrenuo leđa publici i, gledajući u zid ispred sebe, rekao u prazno: „Ne skačite““. 

Štaviše, autor je u lažnoj vijesti pomiješao dva potpuno različita događaja. Posjeta Sjevernoj Irskoj vezala za dezinformaciju da je Bajden „govorio uprazno“ okrenut publici leđima. Međutim, Rojters je objasnio da se predsjednik SAD tada obraćao publici koja je bila na balkonu iza njega.  

„Ne skačite“ afera je pokušala da plasira tvrdnje da je Bajden rekao paraolimpijcu u kolicima „ne skači“, ali je Njuzvik je u svojoj provjeri dokazao da je Bajden to rekao svojoj fotografkinji.  

Dakle, nema ništa „jezivo“ u ponašanju presdsjednika SAD, a ovaj tekst dobija ocjenu lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article