majmunske-boginje

Svijet je u panici jer su se van Afrike pojavile majmunske boginje. Do sada je prijavljeno preko 100 slučajeva u oko 15-ak zemalja. Simptomi su osip, plihovi, glavobolja i ostali bolovi u tijelu. Ali, stručnjaci pozivaju na smirenost jer, kako kažu, ovaj virus se teško prenosi, gotovo da nije smrtonosan i prolazi za najviše tri sedmice.

Ali, situacija je ozbiljna i svjetski lideri već razgovaraju o tome – kako da spriječe eventualno ovu, ali  sve naredne pandemije koje mogu uslijediti. Jedan takav sastanak odigrao se u Berlinu, na kojem su učestvovali ministri zdravlja zemalja G7. Na njemu je, između ostalog, dogovoreno da sve članice povećaju svoj doprinos SZO-u za 50 odsto.

Na samitu je govorio i domaćin, njemački ministar zdravlja – Karl Lauterbah, koji je rekao:

Ali, kako to već biva sa temama koje su podobne za širenje panike, priliku da “začine” narativ na temu – majmunskih boginja iskoristili su admini fejsbuk stranica. Na jednoj od njih se navodi:

Šerovani video je isti onaj u kojem Lauterbah pominje boginje. Međutim, kontekst u koji se ovom objavom pokušava staviti moguća pandemija majmunskih boginja ne doprinosi ničemu, osim podizanju panike među korisnicima društvenih mreža.

O majmunskim boginjama donedavno se nije znalo puno, pa je samim tim prostor za manipulacije širi.

Iz prevoda se da zaključiti da je Lauterbah govorio o boginjama, ne eksplicitno i majmunskim boginjama, iako se dohvatio i njih.

Otkud majmunske boginje u Evropi, Americi…

Majmunske boginje su se prvi put pojavile 1958, a kod čovjeka 1970. godine, u Kongu. Od tada, uglavnom su bile prisutne u centralnoj i zapadnoj Africi. Kao “endemske” zemlje navode se Benin, Kamerun, Nigerija itd. Glavni prenosioci u tim zemljama su uglavnom glodari, koji ugrizom prenose virus. Ali, pitanje je kako se on preselio na ostale kontinente.

Savjetnik SZO-a, profesor infektivnih bolesti u Londonu i doktor – Dejvid Hejman ima teoriju da je sve poteklo od dvije rejv žurke, održane u Španiji i Belgiji.

Broj zaraženih raste, otkriveni su slučajevi obolijevanja u Saudijskoj Arabiji, Češkoj, Sloveniji…

Ipak, kako njemački ministar zdravlja nije govorio o simulaciji vezanoj za majmunske boginje, objava sa Fejsbuka dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article