majmunske-boginje

Svijet je u panici jer su se van Afrike pojavile majmunske boginje. Do sada je prijavljeno preko 100 slučajeva u oko 15-ak zemalja. Simptomi su osip, plihovi, glavobolja i ostali bolovi u tijelu. Ali, stručnjaci pozivaju na smirenost jer, kako kažu, ovaj virus se teško prenosi, gotovo da nije smrtonosan i prolazi za najviše tri sedmice.

Ali, situacija je ozbiljna i svjetski lideri već razgovaraju o tome – kako da spriječe eventualno ovu, ali  sve naredne pandemije koje mogu uslijediti. Jedan takav sastanak odigrao se u Berlinu, na kojem su učestvovali ministri zdravlja zemalja G7. Na njemu je, između ostalog, dogovoreno da sve članice povećaju svoj doprinos SZO-u za 50 odsto.

Na samitu je govorio i domaćin, njemački ministar zdravlja – Karl Lauterbah, koji je rekao:

Odradićemo vježbu, veoma realističnu vježbu, u kojoj se pandemija boginja razvija od ujeda leoparda i onda ćemo pokušati da kontrolišemo nadolazeću pandemiju u četiri faze. Scenario će biti veoma realan i imaće poseban ugao u kojem su – mladi ljudi naročito pogođeni. Dakle, nije COVID ponovo, tokom kojeg mladi nikako nijesu pošteđeni, već ovdje simuliramo dijelić pandemije, pandemije koja naročito jako pogađa mlade.

Ali, kako to već biva sa temama koje su podobne za širenje panike, priliku da “začine” narativ na temu – majmunskih boginja iskoristili su admini fejsbuk stranica. Na jednoj od njih se navodi:

MAJMUNSKE BOGINJE……….

SIMULACIJA u toku…..

……priča Nemački ministar zdravlja……

Zaigrali su se oni baŠ dobro…..

………………..

Šerovani video je isti onaj u kojem Lauterbah pominje boginje. Međutim, kontekst u koji se ovom objavom pokušava staviti moguća pandemija majmunskih boginja ne doprinosi ničemu, osim podizanju panike među korisnicima društvenih mreža.

O majmunskim boginjama donedavno se nije znalo puno, pa je samim tim prostor za manipulacije širi.

Iz prevoda se da zaključiti da je Lauterbah govorio o boginjama, ne eksplicitno i majmunskim boginjama, iako se dohvatio i njih.

“Prenos životinjskih boginja na ljude nije samo čista teorija”, rekao je Lauterbah osvrćući se na nekoliko slučajeva majmunskih boginja zabilježenih u Velikoj Britaniji, Španiji i Portugalu. Ovo je jedino što je Lauterbah ovom prilikom rekao o majmunskim boginjama, tačnije, nije govorio o simulaciji i vježbi vezanoj za ovu bolest.

Otkud majmunske boginje u Evropi, Americi…

Majmunske boginje su se prvi put pojavile 1958, a kod čovjeka 1970. godine, u Kongu. Od tada, uglavnom su bile prisutne u centralnoj i zapadnoj Africi. Kao “endemske” zemlje navode se Benin, Kamerun, Nigerija itd. Glavni prenosioci u tim zemljama su uglavnom glodari, koji ugrizom prenose virus. Ali, pitanje je kako se on preselio na ostale kontinente.

Savjetnik SZO-a, profesor infektivnih bolesti u Londonu i doktor – Dejvid Hejman ima teoriju da je sve poteklo od dvije rejv žurke, održane u Španiji i Belgiji.

Broj zaraženih raste, otkriveni su slučajevi obolijevanja u Saudijskoj Arabiji, Češkoj, Sloveniji…

Ipak, kako njemački ministar zdravlja nije govorio o simulaciji vezanoj za majmunske boginje, objava sa Fejsbuka dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article