Na društvenim mrežama se pojavila informaciju da poznati holivudski glumac, Mel Gibson snima dokumentarac u čijem će fokusu biti djeca koja su ranjiva ili su žrtva trgovine ljudima.

Više korisnika Fejsbuka je podijelilo tvrdnju da će Gibson u tom ostvarenju “razokriti” globalno tržište trgovine ljudima.

“Mel Gibson pružio je “vrijedne obavještajne podatke” u vezi s djecom za koju se smatra da su ranjiva na trgovce ljudima u Ukrajini, prema osnivaču dobrotvorne organizacije za borbu protiv trgovine ljudima Operation Underground Railroad (OUR). Gibson je posljednjih nekoliko dana bio popularna tema na društvenim mrežama, usred tvrdnji da snima dokumentarac koji razotkriva više milijardi dolara vrijedno globalno tržište trgovine ljudima”, navodi se između ostalog u Fejsbuk objavama.

Vijest je potekla od Tima Balarda, osnivača neprofitne organizacije Operation Underground Railroad (OUR) koja se bori problemom trgovine i eksploatisanja djece koja su žrtve seks trafikinga. Ta organizacija radi i na snimanju različitih filmova, uključujući i dokumentarne.

Balard je izjavio da je Gibson finansijski podržao snimanje filma o djeci koja su žrtva seks trafikinga pod nazivom “Zvuk tišine”, te da je asistirao prilikom montaže tog ostvarenja. Balard je takođe naveo da Gibson nije učestvovao u snimanju filma, niti da je bio producent, kako se tvrdi u Fejsbuk objavama.

Tvrdnja da glumac Mel Gibson snima dokumentarni film o trgovini djecom u kojoj je uključena i Ukrajina je netačna, što je demantovao njegov publicista.

Gibsonov publicista Alan Najrobi nije želio da komentariše izjave osnivača pomenute neprofitne organizacije o povezanosti holivudskog glumca sa aktivnostima u borbi protiv trgovine ljudima, ali je istakao da Gibson „ne finansira bilo kakvu dokumentarnu seriju u više djelova“.

 “Gibson ne snima dokumentarac”, kazao je Najrobi za AP.

Na internet platformi koja se bavi recenzijama filmova Internet Movie Database (IMDb), dostupna je informacija da će film biti premijerno prikazan tokom jula. Ipak, Gibson nije naveden ni kao član glumačke postave, ni kao dio producentskog tima.   

Ovim navodima su se bavili fakt_čekeri iz AP-a, PolitiFact-a, Lead Stories, ukazujući da su netačne.

Iz svega navedenog možemo zaključiti da Mel Gibson ne snima nijedan dokumentarac o djeci koja su žrtve trgovine ljudima u Ukajini, zbog čega objave na Fejsbuku ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article