U Njujorku nije istaknut transparent protiv Zelenskog

510

Sjedinjene Američke Države (SAD) pružaju konstantnu podršku Ukrajini i predsjedniku te zemlje, Volodimiru Zelenskom. Krajem juna je saopšteno da će SAD objaviti novi paket vojne pomoću Ukrajini vrijedan 500 miliona dolara, pokazujući odlučnost da joj pomogne u ratu protiv Rusije. Međutim, neki odnose SAD i Ukrajine žele prikazati drugačije.

Posljednji primjer je Fejsbuk objava sa fotografijom transparenta, navodno postavljenog u Njujorku, na kojem je istaknut natpis “Nema Zelenskog, nema rata”.

“Nema Zelenskog, nema rata” – reklamni natpis u New Yorku, SAD”, napisala je u objavi jedna korisnica Fejsbuka.

Ispod transparenta je istaknuta reklama luksuzne američke prodavnice nakita Tiffany & Co, a na videu je prikazana Peta avenija u Njujorku gdje taj brend zaista ima radnju.

Ipak, nekoliko je detalja koji upućuju da je video editovan.

Posljednji zapisi zabilježeni u ovom dijelu grada datiraju od 29. juna kada se dogodio požar u radnji Tiffany & Co. Tada se zapalio podzemni električni trezor o čemu su izvijestili brojni mediji, a na dostupnim snimcima nije vidljiv transparent “Nema Zelenskog, nema rata”.

Dodatno, na videu koji je podijeljen na Fejsbuku primjećuju se skele koje se postavljaju tokom izvođenja radova, a prema dostupnim podacima, rekontrukcija radnje Tiffany & Co u Petoj aveniji je završena u aprilu ove godine.

Još jedan detalj koji upućuje da je video snimljen prije ruske invazije na Ukrajinu su semafori.

U Fejsbuk objavi su semafori pored prodavnice i na suprotnoj strani ulice crne boje. Fotografija dostupna u okviru Google Maps iz aprila 2021. godine, dakle mjesecima prije početka agresije Rusije, dokazuje da su semafori još tada prefarbani u žutu boju.

Izvorni video sa transparentom “Nema Zelenskog, nema rata”, osim na humorističnim platformama, nije moguće pronaći, a svi detalji ukazuju da video zapravo editovan.

Iz tog razloga, objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article