naslovnica-tajma-lazna-vijest

Pojedini narativi i ilustracije za njih nikada ne izlaze iz mode. To je slučaj sa jednom od čuvenih naslovnica Tajma, koju je In4s je, kako bi „podsjetio na licemjerstvo zapadne demokratije“, iskoristio, uz naslov:

„Oni koji danas „oplakuju“ mostove Ukrajine pozdravljali masovno bombardovanje SRJ: Naslovnica Tajma kao simbol beščašća“

U tekstu je naslovna strana na kojoj je, prema tvrdnji IN4s-a, prikazano bombardovanje koje je NATO izvršio 1999. godine na teritoriji Savezne Republike Jugoslavije:

“Naime, naslovnica američkog časoopisa Tajm, i podsjećanje kako je Tajm i sveukupna zapadna javnost pozdravljala masovna bombardovanja, a posebno civilne infrastrukture, naravno kad je u pitanju Srbija i Savezna Republika Jugoslavija”, kaže se u tekstu.

Naslov na pomenutoj naslovnici „Privođenje Srba poslušnosti“, bio je osnov autorima teksta za subverzivnu i opasnu interpretaciju dešavanja i položaja Srbije u gepolitičkim odnosima:

„I kao što je rečeno prije neki dan, parafraziraćemo, čovjek na mostu, kojeg gađa bomba, izgleda nije čovjek, ako je Srbin, po zapadnim mjerilima“.

Pretraga Tajmsove arhive ukazuje na netačnost informacije – izdanje je objavljeno 11. septembra 1995. godine, a odnosi se na bombardovanje položaja Vojske Republike Srpske, koje su takođe izvršile NATO snage.

Ova naslovna je poslužila dezinformatorima više puta u različite svrhe – kada je objavljena informacija da je američka ambasada projektovala na zgradi u Moskvi, o čemu je istraživački tim Raskrinkavanja ranije pisao, ili prosto spinovanje portala Informer što je bio predmet analize fakt-čeking tima Fake News tragač:

Naslovna strana magazina Tajm, s naslovom „Bringing the Serbs to heel – A massive bombing attack opens the door to peace” je autentična, ali nije objavljena 1999. godine kao što to navodi portal Informer, već 11. septembra 1995. godine. U tekstu se vidi i skrinšot sa društvenih mreža gde je naslov pogrešno preveden, pa je „Bringing the Serbs to heel” (Primorati Srbe na poslušnost), prevedeno kao „Pošaljite Srbe u pakao”.

Jasno je da je naslovna strana čuvenog časopisa, izuzimanjem informacije o periodu objavljivanja, podređena dokazivanju određenog političkog stava, zbog čega objavu portala In4s ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.