Narukvica ukrajinskog generala: Keltski, a ne nacistički simbol

1228

Od kada je predsjednik Rusije Vladimir Putin izdao naređenje za agresiju na Ukrajinu i krenuo u, kako tvrdi, „denacifikaciju“ te zemlje, narativ o Ukrajincima kao poklonicima nacizma i nacističkim simbolima ne prestaje da se širi kroz medije i društvene mreže.

Svastika koja je bila simbol nacističke Njemačke uporno se pokušava ugurati kao simbol borbe protiv Rusije i to često kroz dezinformacije – počevši od tvrdnji da je promoviše predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski, preko pokušaja da se svaki nacista sa tim simbolima predstavi kao ukrajinski borac, policajac, ili državljanin, pa do neistina da ukrajinske izbjeglice crtaju svastike po pločnicima evropskih gradova i da se mladenci iz te države fotografišu uz nacističke pozdrave…

Zbilja je mnoštvo ovakvih primjera. Posljednji u nizu kome je „prikačena“ svastika je General Valerij Zalužni, načelnik Generalštaba oružanih snaga Ukrajine.

Portali Press i IN4S prenijeli su vijest da je Zalužni na svom Tviter nalogu objavio fotografiju na kojoj se, kako navode “vidi kukasti krst”. 

“Glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine (AFU) Valerij Zalužni objavio je na svojoj stranici na društvenoj mreži Tviter fotografiju na kojoj se jasno vidi da na ruci nosi narukvicu sa nacističkim simbolima, prenose su ruski mediji Ura.ru i Lenta.ru. Na metalnoj narukvici su prikazani različiti simboli, uključujući kukasti krst, potpuno isti kao na zastavama nacističke Njemačke”, piše IN4S.

Portal Press navodi da se na narukvici “vidi više simbola, među kojima je i kukasti krst, simbol nacističke Njemačke”.

Fotografija sa koje je narukvica zumirana objavljena je na zvaničnom Tviter nalogu Zalužnjija.

Ovu “vijest” objavio je čitav niz ruskih medija, između ostalih RussiaToday, ali Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova, te kontroverzni osnivač Megauploada Kim Dotkom, te Poljak Pjotr Panasjuk, za koga tamošnji fakt-čekeri navode da je poznat po širenju dezinformacija.

LeadStories, američki fakt-čeking sajt, objašnjava da je u pitanju Solomonov čvor, koji se može vidjeti  i na stranici Knot atlas (Atlas čvorova) koja prikazuje 20 varijacija Solomonovog čvora.

Oni pojašnjavaju da se ovaj dizajn pojavljuje u Engleskoj, ali i u mnoštvu evropskih crkava, da ga ima u rimskim mozaicima, ali da je usvojen kao hrišćanski simbol.

Newsweek je prenio i da je jedan od Zalužnjijevih vojnika objavio fotografiju sporne narukvice izbliza i na njoj se vidi da nije u pitanju kukasti krst.

I poljski fakt-čekeri objašnjavaju da je u pitanju keltski simbol.

Neonacista, nažalost, ima svuda u svijetu, od Rusije, preko Ukrajine, do Amerike

Ipak, to ne dokazuje da su cijele te nacije neonacističke. Svakako, činjenice nam pokazuju i da Zalužnji nije nosio narukvicu sa kukastim krstom.

Zbog toga ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.