Omikron soj nije registrovan u Crnoj Gori, sumnja se na njegovo prisustvo

2564

Prvi slučajevi novog soja koronavirusa koji je dobio naziv omikron, otkriveni su prije nekoliko sedmica u Južnoj Africi, a u međuvremenu se nova varijanta proširila u mnoge zemlje širom svijeta.

Iako su brojne države uvele ograničenja putovanja kako bi spriječile širenje virusa, to čini se nije imalo puno efekta jer omikron iz dana u dan biva otkriven u različitim državama, među kojima su i neke u našem regionu.

Povezivajući omikron soj i zemlje bivše Jugoslavije, pojedini regionalni portali objavili su informaciju da je on detektovan i u Crnoj Gori.

Da je omikron soj registrovan u Crnoj Gori prenijeli su brojni srpski portali.

U Crnoj Gori je utvrđeno da da je jedna porodica oboljela od omikron soja korona virusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore”, navodi se u tekstu ovog portala.

Slično tvrdi i Republika.rs.

Da je omikron identifikovan u Crnoj Gori objavili su i portal N1, 021.rs, Nova.rs i Danas.

O čemu se zapravo radi?

Iz instituta za javno zdravlje Crne Gore prošle nedjelje saopštili su da je epidemiološkim nadzorom koji se sprovodi nad putnicima u međunarodnom saobraćaju utvrđena sumnja na obolijevanje od ovog soja kod jedne porodice u Crnoj Gori.

Saopštenje IJZ-a prenijeli su odmah crnogorski mediji, među kojima je portal Vijesti, koji je u naslovu istakao suštinu, da je zabilježen prvi slučaj sumnje na omikron soj.

Čitajući saopštenje Instituta za javno zdravlje zaključujemo da postoji sumnja da je u Crnoj Gori prisutan omikron soj, a ne da je registrovan, kao što su prenijeli brojni mediji u regionu.

Ono što je sigurno jeste da ukoliko novi soj bude prisutan u Crnoj Gori, nadležne institucije će se oglasiti saopštenjem u kojem će to i potvrditi.

Do tada se svakako ne može sa sigurnošću tvrditi da je omikron registrovan u Crnoj Gori. Upravo zbog toga, tekstovi sa poratala Source, Kurir, Republika, N1, 021, Nova i Danas dobijaju ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

___

Edit: 17.12.2021.

Portal Republika objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 4.5.2023.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.