Omikron soj nije registrovan u Crnoj Gori, sumnja se na njegovo prisustvo

2765

Prvi slučajevi novog soja koronavirusa koji je dobio naziv omikron, otkriveni su prije nekoliko sedmica u Južnoj Africi, a u međuvremenu se nova varijanta proširila u mnoge zemlje širom svijeta.

Iako su brojne države uvele ograničenja putovanja kako bi spriječile širenje virusa, to čini se nije imalo puno efekta jer omikron iz dana u dan biva otkriven u različitim državama, među kojima su i neke u našem regionu.

Povezivajući omikron soj i zemlje bivše Jugoslavije, pojedini regionalni portali objavili su informaciju da je on detektovan i u Crnoj Gori.

“Omikron soj stigao kod naših komšija u Crnu Goru”, naslov je portala Source.ba, a njihov tekst podijeljen je i na zvaničnoj fejsbuk stranici.

Da je omikron soj registrovan u Crnoj Gori prenijeli su brojni srpski portali.

“OMIKRON NAM VIRI PREKO PLOTA: Novi soj stigao u komšiluk, prvi slučajevi zabilježeni u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Rumuniji”, naslov je Kurira.

U Crnoj Gori je utvrđeno da da je jedna porodica oboljela od omikron soja korona virusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore”, navodi se u tekstu ovog portala.

Slično tvrdi i Republika.rs.

“OMIKRON STIGAO I U CRNU GORU! Oboljela osoba doputovala iz Johanesburga!”,  glasi naslov teksta u kojem se takođe navodi da je iz Instituta za javno zdravlje saopšteno da je novi soj registrovan.

“Prvi slučajevi omikron soja korona virusa u Crnoj Gori identifikovani su u jednoj porodici, čiji je član nedavno doputovao iz Johanesburga, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ)”, prenosi Republika.

Da je omikron identifikovan u Crnoj Gori objavili su i portal N1, 021.rs, Nova.rs i Danas.

O čemu se zapravo radi?

Iz instituta za javno zdravlje Crne Gore prošle nedjelje saopštili su da je epidemiološkim nadzorom koji se sprovodi nad putnicima u međunarodnom saobraćaju utvrđena sumnja na obolijevanje od ovog soja kod jedne porodice u Crnoj Gori.

“Naime, preko IHR komunikacionih kanala koje IJZCG ima sa međunarodnim partnerima, 03.12.2021. godine pristigla je informacija da je jedan državljanin Crne Gore putovao 26.11.2021. godine avionom na relaciji Johanezburg (Južnoafrička Republika)-Frankfurt (Njemačka) letom kojim je putovala na Omicron soj SARS-CoV-2 potvrđeno pozitivna osoba. Odmah nakon pristizanja informacije sprovedeno je detaljno epidemiološko istraživanje kojim je utvrđeno da ta osoba nije vakcinisana protiv SARS-CoV-2. Osoba je 30.11. 2021. godine dobila prve simptome, testirana je u jednoj privatnoj laboratoriji gdje joj je utvrđen pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 i rješenjem sanitarnog inspektora ta osoba i njegova porodica stavljene su u izolaciju. Svi članovi porodice su dobrog opšteg stanja, sa blagim simptomima i njihovo zdravstveno stanje se prati. U daljem epidemiološkom nadzoru, svi kontakti ove osobe su istraženi i stavljeni u izolaciju, a uzorci pod sumnjom biće detljno analizirani metodom sekvenciranja za čije konačne rezultate je potrebno 10 dana u skladu sa standardnom procedurom”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu IJZ.

Saopštenje IJZ-a prenijeli su odmah crnogorski mediji, među kojima je portal Vijesti, koji je u naslovu istakao suštinu, da je zabilježen prvi slučaj sumnje na omikron soj.

Čitajući saopštenje Instituta za javno zdravlje zaključujemo da postoji sumnja da je u Crnoj Gori prisutan omikron soj, a ne da je registrovan, kao što su prenijeli brojni mediji u regionu.

Ono što je sigurno jeste da ukoliko novi soj bude prisutan u Crnoj Gori, nadležne institucije će se oglasiti saopštenjem u kojem će to i potvrditi.

Do tada se svakako ne može sa sigurnošću tvrditi da je omikron registrovan u Crnoj Gori. Upravo zbog toga, tekstovi sa poratala Source, Kurir, Republika, N1, 021, Nova i Danas dobijaju ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

___

Edit: 17.12.2021.

Portal Republika objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 4.5.2023.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.