Izvučeno iz konteksta: Đukanović nije poručio Krivokapiću da ide u ćošak

1454
antivakseri-korona

Da su visoki crnogorski zvaničnici koji dolaze iz suprotstavljenih partija samo deklarativno opredijeljeni ka kohabitaciji, govori nam svakodnevno političko prepucavanje i tenzije koje su uvijek prisutne na relaciji vladajuće i opozicione stranke.

Najbolji primjer za to je svojevrsni rat saopštenjima koji se često odvijao između kabineta predsjednika države i predsjednika Vlade.

Teške optužbe stizale su sa obje strane, a da stvar bude još intrigantnija, pobrinuli su se kao i uvijek mediji.

U skladu sa tom praksom, brojni portali nedavno su se potrudili da riječi crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića sa predizborne konvencije u Mojkovcu, iskoriste na senzacionalistički način kako bi istakli poruku koju je navodno direktno uputio premijeru Krivokapiću.

„ĐUKANOVIĆ PORUČIO KRIVOKAPIĆU: U ćošak, okreni se prema zidu i ćuti do smene!“, naslov je portala Redportal.rs.

„OKRŠAJ PREDSJEDNIKA I PREMIJERA U SUSJEDSTVU: Đukanović poručio Krivokapiću da ide “u ćošak”, ovaj mu brutalno uzvratio“, prenijeli su portali sarajevograd i slobodnabosna, a slično tvrdi i portal ibalkan.

Pored toga, jedan od najpopularnijih srpskih medija Blic.rs, takođe je prenio riječi Đukanovića interpretirajući ih na sledeći način:

„U ĆOŠAK, OKRENI SE PREMA ZIDU I ĆUTI Ovo je Milo Đukanović poručio Krivokapiću, koji mu nije ostao dužan“.

„Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić odgovorio je predsjedniku Milu Đukanoviću na izjavu da bi prvi čovjek vlade trebalo da ode u ćošak i da okrenut prema zidu u ćutanju sačeka smjenu, porukom da je upravo šef crnogorske države najviše vremena proveo po, kako je naveo, ćoškovima kriminalnih grupa“, navodi se u tekstu Blica.

Korak dalje otišao je portal Republika.

„ZDRAVKO, MARŠ U ĆOŠAK! Skandal drma Crnu Goru, Đukanović pretio Krivokapiću, a onda mu je stigao brutalan odgovor!“, glasi njihov naslov.


Pomenuti mediji decidno tvrde da je Đukanović Krivokapiću poručio da ide u ćošak, tumačeći time riječi crnogorskog predsjednika na proizvoljan način.

Naime, Đukanović je komentarišući izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori napravio poređenje sa onim, što kako je i sam kazao, učiteljica govori neposlušnom đaku.

„Vlada Crne Gore dovela je u pitanje put Crne Gore prema Evropi o čemu svjedoči izvještaj  Evropske komisije. Taj izvještaj se ne može drugačije pročitati do ovako kako učiteljica reaguje na neposlušnog đaka u prvom razredu osnovne, u čošak okreni se prema zidu i ćuti do smjene“, kazao je Đukanović na završnoj konvenciji DPS-a uoči lokalnih izbora u Mojkovcu, što je moguće poslušati na YouTube kanalu Antene M (13: 40 – 14:06).

Iako je Đukanović možda imao namjeru da bude dvosmislen, njegove riječi ipak predstavljaju tumačenje izvještaja Evropske komisije, a ne direktnu poruku Zdravku Krivokapiću da ide u čošak i čeka smjenu, kako su pojedini mediji prenijeli.

Imajući u vidu da je navodna izjava Đukanovića koja se našla u naslovima pomenutih portala zapravo izvučena iz konteksta, članci Redportala, kao i portala sarajevograd, ibalkan, slobodnabosna, Blic i Republika dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.