Četvrti je dan Svjetskog ekonomskog foruma (SEF) koji se kao i prethodnih godina održava u Davosu, idiličnom švajcarskom zimovalištu. Tema ovogodišnjeg susreta globalnih političkih i poslovnih lidera, slavnih ličnosti i istaknutih društvenih aktivista je “Ponovna izgradnja povjerenja”.  

I ovogodišnju konferenciju prate brojne dezinformacije i lažne vijesti, koje se mahom objavljuju na društvenim mrežama.  

“Protesti farmera u Nemačkoj protiv agende svetskog ekonomskog foruma” – navodi se u jednoj Fejsbuk objavi. 

Objavu čini nekoliko video snimaka, koji bi navodno trebali da potkrijepe citiranu tvrdnju. 

Međutim, kao što je javnosti već poznato, početak godine obilježili su masovni protesti poljoprivrednika u Njemačkoj, a snimci koji su podijeljeni u ovoj objavi su upravo zabilježeni na tim protestima.  

Poljoprivrednici protestuju protiv politike štednje Savezne Vlade Njemačke i njihovo nezadovoljstvo nema nikakve veze sa Svjetskim ekonomskim forumom, niti njegovom agendom, već zahtijevaju da se preispitaju planovi za povećanje poreza. 

Odlukom Vlade ukinute su subvenciju na plavi dizel, u pokušaju da se uravnoteži budžet za 2024. godinu. Te mjere štednje su uslijedile nakon što je Savezni ustavni sud donio presudu o budžetu. 

Njemački Dojče Vele prenosi da su odluke njemačke vlade neprihvatljive farmerima. 

“Sadašnji planovi predviđaju da se popust na dizel postepeno ukida u naredne tri godine, tako da od 2027. više ne bi trebalo da bude subvencija za dizel. Prema Saveznom ministarstvu poljoprivrede, farme prosječne veličine tada bi morala da očekuju dodatne izdatke od oko 1.000 eura za dizel. Oslobađanje od poreza na motorna vozila trebalo bi da nastavi da se primjenjuje trajno. 

Predsjednik Saveza poljoprivrednika Joahim Rukvid kaže da ti ustupci vlade još uvijek nisu dovoljni. „To na kraju znači – umiranje na rate. To je neprihvatljivo. To mora da se povuče“, piše poznati list. 

Zbog očiglednog manipulisanja i netačnih informacija o povodu održavanja protesta poljoprivrednika u Njemačkoj ovaj sadržaj ocjenjujemo kao dezinformaciju.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article