Za kreiranje određenih vrsta dezinformacija, kao po receptu, koriste se isti “sastojci”: pronaći stari video snimak/fotografiju, ispisati ili dodati neki drugi/pogrešan kontekst i po potrebi aktuelizovati određenu temu, na kraju “servirati” putem društvenih mreža. 

Djeluje kao da se baš desilo sa objavom koju smo pronašli na Fejsbuku u kojoj se navodi:   

“Rušenje Mcdonaldsa u Rusiji”. 

Činjenice: Snimak nije zabilježen u Rusiji. 

Pretragom na internetu iste kadrove pronašli smo na Ju Tjubu i vidjeli da potiče još od 2018. godine, a zabilježen je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), tačnije u državi Kanzas u gradu Prat. 

“Srušili smo McDonald’s u Pratu”, navodi se u opisu snimka.   

Takođe, na osnovu opisa Ju Tjub kanala, jasno je da je u pitanju kompanija koja nudi “usluge kopanja, pripreme zemljišta za gradnju, iznajmljivanja kontejnera, uklanjanja otpada, rušenja, prevoza zemlje, kamenja i šljunka” u gradovima Pratu i Vičiti. Dakle, pomenuta kompanija posluje na teritorije Kanzasa, što je istaknuto i na vebsajtu

Inače, američki gigant brze hrane Mekdonalds povukao se iz Rusije u znak protesta zbog invazije na Ukrajinu u martu 2022.godine.  

Kompanija je prodala restorane ruskom biznismenu i u junu iste godine je nekoliko lokala ponovo otvoreno pod nazivom „Ukusno i tačka” (Vkusno i Tochka). 

Mekdonalds je prvi restoran u Moskvi otvorio 1990. godine, što je bio znak da Sovjetska Rusija uspostavlja bliže ekonomske i kulturne veze sa Zapadom. 

Ali više od tri decenije kasnije, američki gigant se povukao iz Rusije zajedno sa desetinama drugih zapadnih kompanija, u znak protesta zbog ruske invazije na Ukrajinu, piše BBC

Rusija je sada pod širokim zapadnim sankcijama, koje remete lance snabdijevanja i povećavaju nezaposlenost. 

Ova objava dobija ocjenu – dezinformacija.   

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article