U potrazi za senzacijom, mediji i korisnici društvenih mreža skloni su raznim pretjerivanjima. Tako se možemo sresti sa vijestima i objavama koje su na nivou priče o drvetu koje hoda. Ne govorimo o drveću iz trilogije Gospodar prstenova, već o vrsti palme poznate kao Socratea exorrhiza, popularno nazvane ,,šetajuće drvo”, uz tvrdnju na društvenim mrežama da se ovo drvo može pomjeriti do 20 metara u potrazi za optimalnom svjetlošću!  

“Šetajuće drvo” u Ekvadoru koji može da se pomeri i do 20 metara u potrazi za optimalnu svetlost.

Iako je ova priča intrigantna, naučna istraživanja i kredibilni izvori jasno pokazuju da je riječ o mitu. 

Socratea exorrhiza, vrsta palme koja raste u tropskim kišnim šumama Centralne i Južne Amerike, poznata je po svojim neobičnim korijenima nalik stiltovima. Ovi korijeni pružaju stabilnost drvetu u nestabilnom tlu kišnih šuma, ali ne omogućavaju drvetu da se kreće. Tvrdnja da Socratea exorrhiza može da se pomjeri za 20 metara kako bi pronašla bolju svjetlost je neutemeljena. Naučne studije nisu pronašle nikakve dokaze koji bi podržali ideju o pokretljivosti ovog drveta .  

Korijeni nalik stiltovima služe za stabilizaciju i omogućavaju drvetu da opstane u močvarnim uslovima, ali ne omogućavaju fizičko premještanje stabla. Stilt, ili ,,štula’’ je struktura koja se koristi za podizanje ili podršku nečega iznad tla. U kontekstu drveća, stilt korijeni su posebni korijeni koji izlaze iz debla i pružaju dodatnu stabilnost stablu, često podižući deblo iznad tla. Ovi korijeni su posebno prilagođeni za život u močvarnim ili nestabilnim podlogama, kao što su tropske kišne šume, omogućavajući drvetu da ostane uspravno i da preživi u tlu koje je sklono eroziji ili poplavama. Ovi korijeni se šire iznad tla i mogu izgledati kao da ,,hodaju”, ali zapravo služe samo za stabilizaciju stabla. Stilt korijeni nisu jedinstveni za Socratea exorrhiza, mogu se naći kod raznih biljaka koje žive u sličnim ekološkim uslovima. Međutim, kod ove vrste palme, oni su posebno izraženi i doprinose njenom karakterističnom izgledu. 

Prema istraživanjima objavljenim u prestižnim naučnim časopisima i bazama podataka, kao što su Royal Botanic Gardens, Kew i Global Biodiversity Information Facility (GBIF), nema dokaza da se Socratea exorrhiza može kretati. Ove institucije pružaju detaljne informacije o biologiji i ekologiji ove vrste, ali ne podržavaju mit o njenom kretanju. Čak je i časopis o divljim životinjama, Wildlife, koji je nastao i funkcioniše pod pokrovrteljstvom BBC-a, demantovao tvrdnje nekih naučnika o mogućnosti kretanja ove palme.  

Stoga, ovoj objavi dajemo ocjenu – dezinformacija. 

Ocjenu ,,Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži ,,miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article