Antivakserski narativ nastavlja gdje je stao. Nakon tone teorija o kojima smo pisali iznova i iznova, tokom i nakon pandemije koronavirusa, društvenim mrežama kolaju sve kreativniji navodi.  

Još jedan od njih glasi: (arhivirano: ovdje

Dr. James Thorpe upozorava na globalni pad nataliteta i zdravstvene rizike za bebe.  
Dr. James Thorpe otkrio je alarmantne razlike između djece rođene od necijepljenih i cijepljenih majki. Izvještava o padu stope nataliteta diljem svijeta i porastu broja pobačaja, malformacija fetusa i prijevremenih poroda.  
Glavni problem: VAIDS (sindrom stečene imunodeficijencije izazvan cjepivom). Ta djeca ne mogu razviti normalni imunološki sustav i sklonija su autoimunim bolestima, raku i infekcijama.  

Rojters je stupio u kontakt sa stručnjacima koji nikako nijesu saglasni sa ovim konstatacijama.  

“Ne postoji fenomen za koji ja znam „sindrom imunodeficijencije izazvane vakcinom“. To nije pravi sindrom“, rekla je Rojtersu putem e-mail-a Dona Farber, šefica Odsjeka za hirurške nauke i profesor mikrobiologije i imunologije na Univerzitetu Kolumbija. 

Farber dodaje i da vakcine ne dovode do imunodeficijencije. Naprotiv:  

“One ne iscrpljuju nijednu imunološku ćeliju… već stimulišu imune ćelije da se aktiviraju, podijele i proizvode molekule poput antitijela i rastvorljivih faktora da prepoznaju patogen i oslobode tijelo od njega“. 

Njen kolega, Stiven Glukman, profesor zaraznih bolesti na Univerzitetu Pensilvanija, je izričitiji i za Rojters kaže:  

“VAIDS apsolutno nije stvarno stanje.” 

Na istu temu pisao je i AP, čiji zaključci se podudaraju sa onima iz Rojtersovog istraživanja: VAIDS jednostavno ne postoji i nemoguće ga je pronaći u naučnoj literaturi. 

Na drugoj strani, kolege iz Full Fact-a već su pisale o netačnim navodima iz druge studije u kojima se takođe navode rezultati istraživanja izvjesnog doktora Džejmsa Torpa, koji ima živopisan nalog na mreži X, uglavnom posvećen vakcinaciji.  

Zbog mišljenja više stručnjaka koje su kontaktirali renomirani svjetski mediji, kao i zbog činjenice da je doktor Torp prethodno bio tema fekt-čekera, sporna objava dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.