Slučajevi miokarditisa rijetko prijavljivani, alarmantno jedino na Facebooku

904

Kao posljedice vakcincije protiv koronavirusa na društvenim mrežma često su pominjane različite nuspojave koje navodno trajno ugrožavaju naše zdravlje, a u konačnom, kako to već mjesecima tvrde dezinformatori i teoretičari zavjera, dovode i to mnogobrojnih fatalnih ishoda. I zvanični podaci koji se odnose na uobičajene neželjene efekte koji se mogu javiti nakon vakcinacije podložni su manipulacijama, a to se odnosi i na komplikacije i zdravstvene tegobe koje se rjeđe prijavljuju.

Jedna od njih je upala srčanog mišića (miokarditis) koja se može javiti kao posljedica vakcinacije, međutim problem nastaje kada se razmjere ove potencijalno ozbiljne komplikacije žele prikazati manipulativno, uz pogrešne statističke podatke – kako bi vakcincija bila predstavljena kao opasnost.

„Pre uvođenja kovid vakcine, bilo je 4 obolela od miokarditisa na milion ljudi. Nakon uvođenja kovid vakcine, imamo 25 000 obolelih od miokarditis na milion ljudi“, navodi se u jednoj objavi na Facebooku.

Objava na sadrži više informacija o saopštenim podacima, link sa kojeg su preuzeti, niti izvor na osnovu kojeg bismo mogli zaključiti na čemu se baziraju ove brojke, da li je u pitanju neko istraživanje, kada je sprovedeno i slično…

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da su slučajevi miokarditisa i perikarditisa (bolest srčane maramice) rijetko prijavljivani.

Na svom sajtu, u saopštenju ažuriranom 27. septembra ove godine navode da su ovi slučajevi zabilježeni kod adolescenata i mladih odraslih muškaraca u roku od nekoliko dana nakon vakcinacije protiv mRNA COVID-19 (Pfizer-BioNTech ili Moderna).

“Većina pacijenata sa miokarditisom ili perikarditisom koji su bili zbrinuti dobro su reagovali na ljekove i odmor i brzo su se osjećali bolje.

Pacijenti se obično mogu vratiti svojim normalnim svakodnevnim aktivnostima nakon što se simptomi poboljšaju”, navode iz CDC.

U studiji sprovedenoj od decembra 2020. do avgusta 2021. otkriven je mali, ali povećan rizik od miokarditisa nakon mRNA vakcine protiv kovida.

Tokom perioda studije dato je preko 350 miliona mRNA vakcina i naučnici CDC-a su otkrili da su stope miokarditisa bile najveće nakon druge doze mRNA vakcine među muškarcima u sljedećim starosnim grupama:

12–15 godina (70,7 slučajeva na milion doza Pfizer-BioNTech)

16–17 godina (105,9 slučajeva na milion doza Pfizer-BioNTech)

18–24 godine (52,4 slučaja i 56,3 slučaja na milion doza Pfizer-BioNTech-a i Moderne).

Dodatno, CDC navodi da je do 10. novembra ove godine prijavljeno1.044 preliminarnih izvještaja među osobama mlađim od 18 godina koje su podvrgnute pregledu za potencijalne slučajeve miokarditisa i perikarditisa. Od toga, 250 je i dalje na pregledu.

Mnogi stručnjaci savjetuju da se vakcina ne izbjegava zbog ovog rizika od miokarditisa.

„Poznati rizici od kovida-19, i povezane, potencijalno ozbiljne komplikacije, poput dugoročnih zdravstvenih problema, hospitalizacije ili čak smrti – daleko prevazilaze potencijalni rizik od rijetke reakcije na vakcinaciju, uključujući i mogući rizik od miokarditisa i perikarditisa”, piše na sajtu CDC.

Ranije sprovedena analiza Evropske agencije za ljekove (EMA) pokazala je sljedeće:

145 slučajeva miokarditisa i 138 slučajeva perikarditisa od ukupno 177 miliona datih doza vakcine prozvođača Fajzer-Biontek;

19 slučajeva miokarditisa i 19 slučajeva perikarditisa od ukupno 20 miliona datih doza Modernine vakcine.

Pet osoba je umrlo, a navodi se da su sve bile ili starije ili su imale druge zdravstvene probleme, prenio je BBC (jul 2021).

Britanska Regulatorna agencija za ljekove i zdravstvene proizvode (MHRA), takođe je istražila povezanost vakcina sa ova dva oboljenja.

Naveli su da postoji dosljedan obrazac ovih slučajeva koji se češće javljaju kod mladih muškaraca i nedugo posle primanja druge doze vakcina.

„Ovi slučajevi su izuzetno rijetki, simptomi su uglavnom blagi, a pojedinci se obično oporavljaju u kratkom vremenskom roku uz standardni tretman i odmaranje”, dodaju istraživači.

Da su mlađe muške osobe nakon vakcinacije u povećanom riziku od miokarditisa i perikarditisa poznato je od ranije, navodi Faktograf.hr. To je otkriveno tokom kampanje vakcincije u Izraelu. Međutim, kako se radi o rijetkim i uglavnom blagim nuspojavama, to otkriće nije uticalo na preporuke prema kojima se vakcinacija i dalje smatra znatno sigurnijom alternativom virusu Covida-19.

Pošto su tvrdnje da  sada imamo 25 000 oboljelih od miokarditisa na milion ljudi neutemeljene i neistinite, što smo činjenično i potkrijepili ovaj sadržaj smo ocijenili kao dezinformaciju.
 
Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.