Snimak generisan vještačkom inteligencijom i nije povezan sa reklamom brenda “Zara”

429

Nakon što je na komunikacionim kanalima modnog brenda Zara osvanula serija fotografija u cilju promocije nove kolekcije, brojni korisnici društvenih mreža komentarisali su da postavka te scenografije i detalji podsjećaju na kadrove stradanja u Pojasu Gaze. 

Ishod kampanje jeste bila veća vidljivost brenda, ali i bojkot pojedinaca koji otvoreno apeluju na druge da ne kupuju njihove odjevne komade. 

Na društvenim mrežama se pojavio video koji navodno pokazuje kako su Amerikanci protestovali protiv Zare. (1, 2, 3, 4, 5

“Nakon što je Zara napravila reklamu koja je vrijeđala Palestince u Gazi, Amerikanci su svu Zarinu odjeću bacili ispred kompanije”, piše  u komentarima objava. 

Ono što je lako saznati, za svega nekoliko klikova, jeste da video koji se dijeli na društvenim mrežama nije povezan sa najnovijom kampanjom čuvenog brenda. 

Obrnutom pretragom kadrova iz videa došli smo do TikTok naloga Vestiaire Collective, odnosno onlajn prodavnica polovne garderobe i održive mode.  

Sredinom novembra na tom profilu objavljen je isti video, kojim je ta onlajn prodavnica najavila da izostavlja iz prodaje brendove takozvane brze mode među kojima je i Zara. 

“Sa 92 miliona tona tekstila odlaže se na deponiju svake godine, sada je vrijeme za djelovanje. Zato, od danas, izostavljamo još 30 brendova brze mode iz Vestiaire Collective, uključujući Zara, H&M, Gap, Abercrombie & Fitch, Mango, Urban Outfitters i Uniklo. Spremni ste da se pridružite pokretu?”, piše u objavi na Tik Toku. 

U videu se u jednom trenutku, na velikom bilbordu pojavljuje logo ove prodavnice sa upečatljivom narandžastom bojom. 

Pritom, video ne prikazuje stvarnu scenu sa čuvenih ulica Tajms Skvera, jer je generisan vještačkom inteligencijom, što je potvrdio i portparol Vestiaire Collective. 

Sistem brze mode ili na engleskom fast fashion se zasniva na principima jeftine i masovne proizvodnje, upotrebi lošijih materijala, hemijskih boja i hemijskoj obradi odjeće što rezultira zagađenjem životne sredine. Video koji je predmet analize je najava pomenute prodavnice polovne gardarobe, koja insistira na dugoročnom korišćenju odjevnih komada, da izostavljaju iz prodaje brendove brze mode, a jedan od njih je i brend Zara. 

Ipak, netačna je tvrdnja da video prikazuje bojkot Amerikanaca nakon pojave kampanje koja je u javnosti poistovjećena sa scenama stradanja u Pojasu Gaza. 

Ova objava dobija ocjenu – dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article