“Time” nije proglasio izraelskog premijera ubicom godine

438

Američki časopis “Time” duže od jednog vijeka pokriva najznačajnija svjetska dešavanja u oblasti politike, društva i nauke, kao i istorijske događaje, a prepoznatljiv je i po tome što svake godine odabere osobu godine koja se nađe na naslovnoj stranici. 

Na društvenim mrežama kruži jedna objava sa naslovnicom magazina Time objavljena navodno krajem 2023. godine. Na toj naslovnici istaknut je premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, uz naslov “ubica godine”. 

Ispod naslova je istaknut i tekst koji, preveden sa engleskog jezika, glasi: 

“Odgovoran za ratne zločine, zločine aparthejda i zločine genocida”. 

Određeni detalji na naslovnoj stranici Time koja je podijeljena na Fejsbuku upućuju da nije vjerodostojna. 

Prvenstveno, informacija o datumu izdavanja se razlikuje u odnosu na prethodne brojeve pomenutog magazina. 

Druga činjenica koja upućuje da ova naslovnica nije zvanični broj je to što uredništvo američkog magazina ne određuje “ubicu godine”, već dodjeljuje titulu osobe godine. 

Ova titula, čija je tradicija počela 1928, dodjeljuje se pojedincima, grupama ili idejama „koji su najviše uticale na događaje i naše živote, u dobru i zlu, i otjelotvorili ono što je bilo važno u protekloj godini”. 

Uredništvo Tajma je imenovalo popularnu američku pjevačicu Tejlor Svift kao ličnost koja je obilježila 2023. godinu.  

Dodatno, na osnovu arhive Time moguće je utvrditi da tokom 2023. nije objavljena naslovnica sa likom izraelskog premijera, uz epitet “ubice godine” koja se dijelila na društvenim mrežama.

Dakle, evidentno je da je naslovnica američkog magazina Tajm fabrikovana, te ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article