Špijunaža je kažnjiva bez obzira na službu sa kojom se sarađuje

569

Jedna od udarnih vijesti u Crnoj Gori ove nedjelje bila je informacija da su službe bezbjednosti u koordinisanoj akciji sa međunarodnim partnerima uhapsile nekoliko lica za koja se osnovano sumnja da su, između ostalog, počinili krivično djelo špijunaža na način što su tajne podatke odavali ruskoj tajnoj službi.

I dok se čekala potvrda informacije od nadležnih institucija, korisnici Fejsbuka uveliko su pisali o ovoj temi na osnovu nezvaničnih medijskih saznanja.

Tako je na fejsbuk profilu „Njegoš Superiorni“ prokomentarisana pomenuta vijest na sledeći način:

Činjenica da su slobode lišena lica koja su sarađivala sa ruskim obavještajcima očigledno je izazvala revolt kod autora posta, pa je tako u istom iznijet niz dezinformacija koje se tiču crnogorskog krivičnog zakonika.

Naime, tvrdnja da samo saradnja sa ruskom obavještajnom službom predstavlja krivično djelo, u potpunosti je netačna. To se lako da zaključiti nakon uvida u krivični zakonik Crne Gore.

U članu 368 jasno je precizirano šta predstavlja krivično djelo – Špijunaža.

Dan nakon što je sprovedena akcija kojom je rukovodila crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost, oglasili su se i iz Specijalnog državnog tužilaštva precizirajući koliko je lica uhapšeno i šta im se stavlja na teret.

Imajući u vidu krivična djela koja se uhapšenima u ovoj akciji stavljaju na teret, kao i ono što je precizan opis istih po krivičnom zakoniku Crne Gore, jasno zaključujemo da tvdnja sa fejsbuka u kojoj se navodi da je samo saradnja sa ruskom službom krivično djelo dok za ostale nije,  sadrži elemente dezinformacije.

Upravo iz tog razloga objavi smo dali ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.