Studente zarobile ruske, a ne ukrajinske oružane snage

1697

Od početka ruske agresije na Ukrajinu prošla su 229 dana i za to vrijeme u javnosti se pojavljuju svakodnevno informacije o razvoju dešavanja, ali i dezinformacije.

U medijima i na Fejsbuku objavljena je informacija o akciji ukrajinske vojske:

„Ukrajinska vojska zarobila je sedam studenata iz Šri Lanke i odvela ih na nepoznato odredište“.

Portali B92, Dnevnik, 24 Sedam, Glavne vesti, Medium, Lajk.rs i Slavija info u tekstu su prenijeli izjavu šefa vojno-civilne administracije regiona, Harkova Vitalij Gančeva:

„Sedmorica državljana Šri Lanke, koji su studirali na Medicinskom koledžu u Kupjansku, zarobljeni su i odvedeni na nepoznatu destinaciju. S obzirom na ozloglašene metode ukrajinskih specijalnih službi, ne isključujemo provokacije protiv vojno-civilne administracije Harkovskog regiona”, rekao je on, preneo je TAS S“.

Mediji su izvijestili da je „Gančev ranije kazao da ukrajinske snage i strani plaćenici muče i pucaju na civile u svojoj zoni kontrole, te da se to dešava na mnogim mestima, uključujući Izjum, Kupjansk, Veliki Burluk i Volčansk“, pozivajući se na agenciju Tanjug kao izvor za informaciju.

Pretragom ključnih riječi na vebsajtu agencije Tanjug nije moguće pronaći izjavu Gančeva, a ni napredna Google pretraga ne daje rezultate koji potvrđuju vjerodostojnost informacije.

Međutim, ruska novinska agencija TASS je zaista objavila 17. septembra vijest da su Oružane snage Ukrajine zarobile sedam studenata iz Šri Lanke, a kao izvor navodi se Vitalij Gančev, naveden kao šef vojno-civilne administracije regiona Harkov. Gančev je ruski zvaničnik u okupiranom dijelu ukrajinske regije Harkov.

Ovom tvrdnjom bavio se ukrajinski portal za provjeru tačnosti činjenica StopFake koji je u svojoj analizi ukazao da su navodi u medijima i na društvenim mrežama netačni. Prema pisanju tog portala, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u video obraćanju dan prije pisanja agencije Tass pojasnio da su ruske snage u martu ove godine zarobile sedam studenata iz Šri Lanke u regionu Harkov.

“U regiji Harkov nastavljaju se istrage u područjima oslobođenim od ruske okupacije. Svi zločini rašista [neformalno: ruskih fašista] se evidentiraju, prikupljaju se dokazi o njihovoj krivici. Pronađene su tamnice u kojima su zlostavljani civili okupiranih gradova i mjesta, prostorije u kojima su držani ljudi – čak i stranci”, rekao je Volodimir Zelenski u video poruci.

Konkretno, sedam građana Republike Šri Lanka, studenti Medicinskog fakulteta Kupjanski. Još u martu su ih zarobili ruski vojnici i nakon toga držali te ljude u podrumu, saopštio je Zelenski”.

Dodatni dokaz koji demantuje tvrdnju da je ukrajinska vojska zarobila studente je šefa Nacionalne policije Ukrajine, Ihora Klimenka koji je potvrdio da su ruske snage u martu zarobile državljane Šri Lanke.

Šef Nacionalne policije Ukrajine Ihor Klimenko je 16. septembra na konferenciji za medije u Vojnom medijskom centru detaljnije govorio o sudbini građana Šri Lanke. „Prema njegovim riječima, strane studente zarobila je ruska vojska prilikom pokušaja evakuacije iz okupiranog Kupjanska u Harkov na teritoriju koju kontroliše Ukrajina. Zatim su studenti Medicinskog fakulteta Kupjanski prebačeni u Volčansk, gdje su držani na području poljoprivredne fabrike. U ovom trenutku, prema riječima Klimenka, građani Šri Lanke nalaze se u Harkovu, gdje svjedoče“.

Agencija Associated Press (AP) objavila je 24. septembra izjave zarobljenika iz Šri Lanke koji su potvrdili da su ih zarobile ruske, a ne ukrajinske oružane snage, te da je od njih sedmoro, troje bilo zaposleno, dok su četiri osobe zaista bili studenti.

„Grupa Šrilančana je saopštila da su bili zarobljeni na prvoj kontrolnoj tački kod Kupjanska, a potom odvedeni u Vovčensku, u blizini granice sa Rusijom, gdje su bili zarobljeni u fabrici sa oko 20 Ukrajinaca.

Uzeli su nam pasoše, druga dokumenta, telefone, odjeću i zatvorili nas u sobi”, rekao je Šarejan Gianesvaran novinaru agencije Associated Press putem telefona.“

StopFake ukazao i na druge dezinformacije koje su pratile ovaj slučaj. Naime, više ruskih medija (1, 2, 3, 4, 5) objavilo je da Ministarstvo vanjskih poslova Šri Lanke zahtijeva od Vlade Ukrajine da dostavi podatke o “studentima koje su pritvorile Oružane snage Ukrajine”.

„Naime, 17. septembra je na veb stranici Ministarstva vanjskih poslova Šri Lanke objavljena poruka u kojoj oni, u vezi s izvještajima koji se dijele o “spašavanju sedam šrilankanskih studenata iz Kupjanska”, od Vlade Ukrajine traže da im se osigura prioritet kada je riječ o davanju više informacija o građanima Šri Lanke. Očigledno, u originalnom izvještaju Ministarstva vanjskih poslova Šri Lanke se ne navodi da su njihove državljane zarobile ukrajinske snage.

Zbog jasnih dokaza koji ukazuju da sedam osoba u martu 2022. zarobile oružane snage Rusije, a ne Ukrajine, medijske i objave na Fejsbuku ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Edit: 31.10.2022.

Portal Lajk.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.