Šta se krije iza snimka na kojem Bajden sjeda na “nevidljivu stolicu”?  

153

Predsjednik SAD Džo Bajden često je predmet pažnje korisnika društvenih mreža i medija koji su ga tokom mandata okarakterisali kao “kralja gafova”. 

Nekada opravdano, a nekada i ne baš. 

Pojedini domaći i regionalni portali prenijeli su da je Bajden “izgubio kompas” na svečanosti povodom 80 godina savezničkog iskrcavanja u Normandiji u Drugom svjetskom ratu, kada je navodno pokušao da sjedne na nevidljivu stolicu. 

Informaciju, uz video obajvili su Pepo Politika, Dan onlajn, Serbian Times, Srpska cafe, Čikago dešavanja, NTV Patria, Nezavisne novine, BL Portal, Nedeljnik afera, Big portal. 

“Bajden pokušao da sjedne na nevidljivu stolicu”, prenijeli su pomenuti mediji u naslovu tekstova. 

Korisnici društvenih mreža takođe su podijelili video sa te svečanosti, ismijavajući Bajdenovu reakciju. (1, 2, 3

Međutim, svi komentari na račun reakcije američkog predsjednika su neosnovani, jer se na društvenim mrežama dijeli video koji je isiječen par sekundi prije nego što su zvanice sjele na svoja mjesta. 

Ceremoniji obilježavanja 80. godišnjice početka savezničkog iskrcavanja u Ver-sir-Meru na sjeverozapadu Francuske prisustvovalo je oko dvije hiljade zvanica, uključujući američkog predsjednika Džoa Bajdena, francuskog predsjednika Emanuela Makrona, britanskog kralja Čarlsa Trećeg i britanskog premijera Rišija Sunaka. 

Kompletan snimak te svečanosti dostupan je na You Tube kanalu The Times and The Sunday Times.

Pregledom tog snimka, moguće je vidjeti da organizatori dočekuju visoke zvaničnike državnika, pokuzujući im mjesta. 

Bajden i Makron su, sa svojim suprugama, ukazali poštovanje i stajali tokom intoniranja himne i održanih govora. 

Video, koji je poslužio medijima i korisnicima društvenih mreža da predstave Bajdena kao senilnog, isiječen je par sekundi prije nego što su sve zvanice sjele. 

Savezničko iskrcavanje u Normandiji, poznato kao D-Day ili Operacija Overlord, 6. juna 1944. godine, ima značajan istorijski značaj. 

Taj događaj označio je početak kraja nacističke okupacije zapadne Evrope. Uspješna invazija omogućila je Saveznicima da otvore drugi front protiv nacističke Njemačke, a to je imalo presudan uticaj na iscrpljivanje njemačkih resursa i vojnih snaga. 

Nakon početnog iskrcavanja, uslijedile su brojne bitke koje su omogućile Saveznicima napredovanje kroz Francusku i dalje ka Njemačkoj. 

Da se vratimo na temu naše analize.  

Bajden jeste imao propusta u javnim nastupima, ali često je njegov lik zloupotrebljavan što smo više puta raskrinkali u našim tekstovima. 

Na svečanosti povodom 80 godina savezničkog iskrcavanja u Normandiji u Drugom svjetskom ratu, američki predsjednik nije pokušavao da sjedne na nevidljivu stolicu. 

Objave portala i na društvenim mrežama ocjenjujemo ocjenom dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Edit: 11.6.2024.

Portal Bl objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article