Manipulacije Borbe o procentima podrške članstvu Crne Gore u EU 

231

Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji odavno je proklamovano kao jedan od ključnih nacionalnih interesa, za čiju se realizaciju uglavnom bore kako predstavnici vlasti i opozicije, tako i civilni i medijski sektor, ali i građani. 

Uprkos tome, postoje i oni koji Crnu Goru ne žele da vide u evropskoj zajednici, pa shodno tome, kada god im se pruži prilika pokušavaju diskreditovati kako EU, tako i aspiracije Crne Gore ka punopravnom članstvu. 

Najbolji primjer za to je tekst portala Borba, u kojem se na manipulativan način prezentuju rezultati istraživanja javnog mnjenja u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji. 

„Opada EUforija u Crnoj Gori: Nakalemljeni evroputaši da se oproste od magične cifre 80, broj protivnika ulaska u EU se skoro utrostručio“, glasi naslov članka, koji je podijeljen i na Fejsbuk stranici (arhivirano ovdje) ovog portala. 

„Broj građana koji podržavaju ulazak Crne Gore u Evropsku uniju smanjio se, ako je vjerovati podacima istraživanja koje je sproveo Institut Damar. Naime, istraživanje koje je sprovedeno od 16. do 23. maja pokazuje da 71.3 odsto ispitanika podržava ulazak u EU, što je najmanji broj u poslednjih nekoliko godina koliko su pokazivali rezultati sličnih anketa. Godinama su istraživanja javnog mnjenja u Crnoj Gori ukazivala da 80 (+-1) odsto građanstva podržava članstvo Crne Gore u ovu međunarodnu organizaciju“, piše Borba. 

Primjetno je da se pozivaju na istraživanje koje je nedavno objavio Damar, a po kojem procenat podrške članstvu naše zemlje u EU jeste 71.3 posto kako je i navedeno u tekstu. 

Tačno je i da je, po navedenom istraživanju, protiv članstva Crne Gore u EU 22.7 odsto građana. 

Borba svakako nije propustila priliku da to i naglasi. 

„Međutim, sve novopečene evrofile i evroputaše bi mnogo više trebalo da brine rast onih koji smatraju da Crnoj Gori nije mjesto u EU. Njih, je prema podacima Damara prije mjesec dana bilo rekordnih 22.7 odsto, što predstavlja skoro trostuki porast u odnosu na broj protivnika EU u gore pomenutom istraživanju iz februara i marta koje je notiralo svega osam odsto takvih ispitanika“, navode oni. 

Ipak, tvrdnje o „trostrukom povećanju protivnika EU“ i „opadanju euforije“ za članstvom su krajnje manipulativne. 

Naime, podaci iz istraživanja javnog mnjenja koji se tiču podrške EU znatno variraju, što je moguće zaključiti iz uvida u neke ranije sprovedene ankete. Dokaz da Borba manipuliše i da nema govora o utrostručavanju protivnika članstva je i istraživanje CEDEM-a iz 2019. koje je pokazalo da bi na referendumu o članstvu Crne Gore u EU 24 odsto građana glasalo protiv.   

Ako uporedimo podatke iz maja 2023. godine, možemo vidjeti da podrška članstvu Crne Gore u EU bila na skoro 80 odsto. 

Isto tako, sudeći po tadašnjem procentu onih koji se protive članstvu u EU, ne može se prepoznati utrostručenje u tom segmentu. 

„Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji podržava 76 posto građana, a 14 posto ima suprotno mišljenje, pokazali je istraživanje CEDEM-a“, navodi se u objavi Al Jazeera Balkans iz maja prošle godine.  

Dakle, jasno je da se Borba “preračunala” i  da skok procenta protivnika EU sa 14 na 22.7 odsto ne predstavlja uvećanje za tri puta. 

Osim toga, u junu 2023. godine imali smo priliku da ostvarimo uvid u procente koje se tiču iste teme, a riječ je o istraživanju koje je za potrebe EU sprovela agencija De Facto. 

U dijelu koji se tiče podrške članstvu Crne Gore, tj. pitanja kako bi građani glasali ako bi hipotetički imali priliku da se o ovom pitanju izjasne na referendumu, možemo vidjeti da bi podršku članstvu dalo 76,4 odsto crnogorskih građana. 

Sa druge strane, tu je procenat od 17.9 odsto ispitanih koji bi na referendumu glasali protiv učlanjenja u evropski blok.  

Na sajtu delegacije EU u Crnoj Gori objavljeno je još jedno istraživanje u vezi navedene teme, a ono prikazuje sledeće podatke:  

„Skoro četiri petine crnogorskih građana, njih 78,5 procenata, podržava članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji. Bez obzira da li lično podržavaju članstvo ili ne, 76 procenata građana uvjereno je da će Crna Gora postati članica Evropske unije.“ 

Tim povodom oglasila se svojevremeno šefica delegacije EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, rekavši da „dosljedno visoka podrška građana Crne Gore članstvu svoje zemlje u Evropskoj uniji je razlog za ohrabrenje za nas“. 

„Ovako snažna i stabilna podrška građana za članstvo od skoro 80 ​​procenata treba da bude pokretačka snaga za sve političke aktere, da ubrzaju reforme na putu pristupanja EU“, rekla je svojevremeno Popa. 

Na osnovu ovoga, jasno zaključujemo da je famoznih 80 procenata zapravo proizvoljno tumačenje, a ne iznošenje egzaktnih podatka, kao što to tendenciozno želi nametnuti Borba. 

Uzimajući u obzir sve navedene rezultate relevantnih istraživanja, sprovedenih u posljednjih godinu i više dana, jasno dolazimo do zaključka da u Crnoj Gori nije uvijek bila prisutna podrška članstvu u EU od strane 80 i više procenata građana. 

Sa druge strane, da se vrlo lako zaključiti i da se protivljenje članstvu u EU nije povećalo za tri puta, već procenti variraju u znatno manjoj mjeri.  

Sva istraživanja nam pokazuju da je podrška članstva Crne Gore u EU godinama izuzetno visoka, da broj protivnika članstva varira, ali da svakako nije utrostručen kako to tvrdi Borba. Imajući u vidu navedeno, objavu Borbe u kojoj se na manipulativan način predstavljaju podaci ,a sve sa ciljem diskreditacije EU i crnogorskog procesa pristupanja, ocijenili smo kao manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article