Glavna tema NATO samita koji će se u julu održati u Viljnusu biće Ukrajina. Mediji širom svijeta ne propuštaju priliku da unaprijed o tome razgovaraju sa generalnim sekretarom Alijanse, Jensom Stoltenbergom. On je 28-og juna održao zajedničku konferenciju sa premijerkom Estonije, Kajom Kalas, i ponovo je dobio pitanje o Ukrajini.

Neki mediji u regionu (1, 2, 3, 4) pogrešno su interpretirali njegov odgovor. Većina njih poziva se na Sputnik i dala je naslov:

Stoltenberg: Ukrajina može ući u NATO samo ako pobedi Rusiju

U tekstovima se navodi:

„Najhitniji zadatak trenutno je da se uverimo da će Ukrajina pobediti kao suverena nezavisna evropska država. Glavni fokus mora da bude na obezbeđenju pobede Kijeva. To će biti preliminarni uslov za bilo kakvu ozbiljnu diskusiju o članstvu “, objasnio je Stoltenberg.

Na sajtu NATO-a dostupan je transkript za Stoltenbergove konferencije koju je održao sa Kalas, a tom prilikom o Ukrajini je, između ostalog, rekao:

“Možda je najvažnija stvar oko koje se slažemo da je sada najhitniji zadatak da obezbijedimo da Ukrajina prevlada kao suverena, nezavisna nacija u Evropi. Jer ako predsjednik Putin pobijedi u ovom ratu, onda više nema pitanja o članstvu o kome se uopšte može raspravljati. Dakle, glavni fokus treba da bude kako da se osigura da Ukrajina prevlada, a to je preduslov za bilo kakvu smislenu diskusiju o daljem članstvu.”

Dakle, Stoltenberg nije rekao da Ukrajina može ući u NATO samo ako pobijedi Rusiju, već da – ako Rusija pobijedi u ratu – neće imati o čemu da se raspravlja.

Zbog lošeg prevoda i pogrešne interpretacije Stoltenbergovih riječi, pomenute medijske objave dobijaju ocjenu – dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article