Odavno već kolaju razne teorije kako je 5G loš i kako će se zbog te tehnologije čovječanstvu desiti mnogo toga… Kako bi potkrijepili svoje tvrdnje, teoretičari zavjere pokušavaju da iskrive stvarnost i daju sebi na vjerodostojnosti.

Nedavno se na Fejsbuku, na našem govornom području, pojavio post (doduše preveden na engleski, pa smo ga mi ponovo preveli na jezik koji većina ovdje razumije), a u kojem su priložene fotografije vještačkih stabala, koja su u suštini – bazne stanice za telekomunikacije. Post prati tekst:

Zamislite koliko je 5G loš po vaše zdravlje, kad moraju da ga kriju od vas!

Neke od ovih fotografija nastale su u doba kada je 5G bio samo san.

Praksa kamufliranja telekomunikacione opreme datira još od početka ‘90-ih. Provjerom spornih navoda dolazimo do pojašnjenja i to sa svih strana svijeta, gdje je takva praksa odavno počela da se primjenjuje zbog raznih pravila gradskih uprava, ali prije svega radi – estetike.

Kolege iz Australije su, takođe, morale da dokazuju da se ovakva zdanja ne koriste kako bi telekomunikacione kompanije špijunirale građane.

AT&T, treća najveća telekomunikaciona kompanija na svijetu, čak ima i promo-spot u kojem se pojašnjava proces kamufliranja baznih stanica.

CNN je uradio priču o komplikovanom poslu kamufliranja 5G tehnologije, što govori da niko ne krije da se tako nešto radi. Naprotiv.

Za one koje interesuje kakav se sve dizajn koristi kako bi se rogobatna telekomunikaciona tehnika sakrila, odnosno stopila u okolinu, to mogu pogledati ovdje. Za početak treba napomenuti da se osim vještačkih stabala, u ove svrhe koriste čak i crkve i krstovi.

Sporna objava dobija ocjenu – teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article