Prijestonica Crne Gore i njen parlament bili su juče poprište nešto žustrije političke diskusije između poslanika opozicionog DPS-a i pojedinih članova koalicije „Za budućnost Crne Gore“, koja manjinski podržava Vladu. 

Naime, na Cetinju je osim sjednice Skupštine, danas održan i protest građana koji su poslali poruku da prvi čovjek zakonodavne vlasti Andrija Mandić nije dobrodošao u njihov grad.  

Tenzična situacija sa cetinjskih ulica prenijela se dijelom i na parlament, što se najbolje vidjelo u trenutku kada je verbalni konflikt poslanika zamalo prerastao u fizički obračun. 

Ipak, do toga nije došlo zahvaljujući skupštinskom obezbjeđenju i ostalim poslanicima koji su spriječili teži incident.  

Uprkos tome, pojedini mediji su situaciju iz crnogorske Prijestonice vidjeli značajno drugačije od onoga što se zapravo dogodilo. 

Tako su brojni portali iz susjedstva, ali i neki domaći mediji prenijeli kako se na Cetinju „dešavao haos“,  „sjevale pesnice“, „napadnuti Srbi“… 

„HAOS U CRNOGORSKOJ SKUPŠTINI! Poslanici se POTUKLI, gledajte na ŠTA ovo liči (VIDEO)“, naslov je srpskog portala Espreso

„Tuča u Skupštini Crne Gore zabeležena je kamerom“, piše u tekstu. 

Ništa manje kreativan nije bio ni portal Kurir

„TUČA U CRNOGORSKOJ SKUPŠTINI! Poslanik DPS NASRNUO NA SRBE, Knežević uleteo u HAOS (VIDEO)“, glasi naslov. 

Isto tvrdi i crnogorski portal Borba, a slični naslovi mogu se pročitati i na sledećim portalima (1, 2, 3, 4, 5, 6

Osim pomenutih, izdvajaju se tvrdnje poput „divljanja Montenegrina“; „Milov poslanik nasrnuo na Srbe“ itd… 

Osim portala, riječi o ovoj temi bilo je i na Fejsbuku, pa je tako u jednom postu navedeno da se desila tuča, uz opis „Pogađajte ko je branio državu vrijeđajući kolege“. 

Na fejsbuku je podijeljen i članak portala RT Balkan u kojem se govori o haosu i tuči. 

Uprkos bombastičnim najavama iz naslova, tvrdnje o tuči i haosu nisu ničim dokazani, a ponajmanje video snimcima koji su priloženi u tekstu. 

Naime, u većini pomenutih članaka u tekstovima se navodi da je došlo do „incidenata“, „sukoba“, „tenzija“… 

Osim toga, priložen je video snimak koji je objavio portal Pobjeda

U tekstu Pobjede piše da je verbalna rasprava umalo završila kao fizički obračun. 

„Sjednica Skupštine Crne Gore u zgradi Prijestonice prekinuta je nakon incidenta. Naime, u toku izlaganja poslanika DPS-a Oskara Hutera došlo je do verbalne rasprave, a potom umalo i do fizičkog obračuna. Upućene su brojne uvrede, a teži incident spriječili su poslanici i skupštinsko obezbjeđenje“, stoji u Pobjedinom članku. 

Gledajući video koji je objavio ovaj portal, nije moguće uočiti da je u bilo kojem trenutku došlo do tuče, sjevanja pesnica, napada na Srbe… 

O nemilim događajima iz Prijestonice izvještavali su i drugi mediji.  

Vijesti pišu kako su se Huter i Knežević zalijetali jedan na drugog. 

„Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić dao je pauzu nakon što je na sjednici na Cetinju došlo do verbalnog sukoba između poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Oskara Hutera i dijela poslanika koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG). I nakon što je data pauza, nastavljena je žučna rasprava, a Huter i Knežević su više puta pokušali da krenu i fizički jedan na drugog, ali su ih spriječili ostali poslanici“, piše u članku. 

Uzimajući u obzir detaljne opise događaja sa sjednice Skupštine od strane relevantnih medija, kao i snimke koje su oni objavili, stiče se zaključak da verbalni obračuni ni u jednom momentu nisu prerasli u haos, tuču, sjevanje pesnica i ostale sporne kvalifikacije koje se navode u gore pomenutim člancima. 

Uzimajući u obzir sve te činjenice, objave portala kao i postove sa fejsbuka u kojima se govori o haosu i tuči ocijenili smo kao dezinformacije. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.  

Edit: 11.3.2024.

Portal Kurir objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Portal Espreso objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article