Poziv na poštovanje Ustava nije govor mržnje

195

U Podgorici je danas održan Osmomartovski marš koji je okupio brojne aktivistkinje i aktiviste, predstavnike i predstavnice vlasti, opozicije, građanke i građane, a sve pod sloganom – „Vrijeme je za pravdu“ i poruke da je vrijeme za društvo koje ne diskriminše i ne marginalizuje žene.  

Okupljeni su nosili niz različitih transparenata kao i na svakom ovakvom događaju, ipak, pojedini mediji izabrali su jedan transparent kako bi svojoj publici nametnuli da je na današnjem maršu bilo i govora mržnje protiv – crkve.  

Portal Borba objavio je tekst naslovljen:  

„Feminističke „borkinje“ prozivaju Crkvu: Lijep praznik iskoristile za govor mržnje!“ 

„Okupljanje povodom Osmomartovskog marša koji se ove godine održava pod sloganom „Vrijeme je za pravdu“ počelo je u podne, na Trgu nezavisnosti u Podgorici međutim, pojedine „feminističke borkinje“ iskoristile su marš da prozivaju Srpsku pravoslavnu crkvu čime je lijepi praznik Dana žena pretvoren u ektremističko feministički skup! Na protestu se mogu vidjeti brojne parole a ona koja je zaparala oči jeste i onaj gdje se poziva da se država odvoji od Crkve, iako Srpska pravoslavna crkva, nakon potpisivanja Temeljnog ugovora i izglasavanja izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovjesti ne želi apsolutno da ima bilo kakav uticaj na državu, osim po pitanjima saradnje kao npr. izgradnja Pravoslavne gimnazije i tome slično“, navodi Borba u tekstu. 

Isti tekst prenio je i IN4S.  

Ova dva portala objavila su fotografiju sa Trga nezavisnosti, odakle je krenu marš, a na kojoj se vidi grupa žena kako drži transparent na kojem stoji „Odvojite državu od crkve“.  

Da li je poruka „odvojite državu od crkve“ govor mržnje? Ustav Crne Gore jasno propisuje – Vjerske zajednice odvojene su od države. To prosto znači da je Crna Gora, prema Ustavu, sekularna država.  

Dalje, u OEBS-ovom priručniku „Kako odgovorno izvještavati o govoru mržnje“  navodi se da je definicija govora mržnje, prema preporuci Savjeta Evrope o govoru mržnje, inaugurisana Zakonom o zabrani diskriminacije (u daljem tekstu: ZZD), 2014. godine, propisom u članu 9a da „svaki oblik izražavanja ideja, izjava, informacija i mišljenja koji širi, podstiče ili opravdava diskriminaciju, mržnju ili nasilje prema osobi ili grupi lica zbog njihovih ličnih karakteristika, ksenofobije, rasne mržnje, antisemitizma ili drugih oblika mržnje zasnovanih na netoleranciji, uključujući netrpeljivost izraženu u obliku nacionalizma, diskriminacije i neprijateljstva prema manjinama”.  

Dodatno Preporuka Komiteta ministara Savjeta Evrope iz 1997. godine (97)20 „O govoru mržnje“ govor mržnje definiše: 

 “Svi oblici izražavanja kojima se širi, podstiče, promoviše ili opravdava rasna mržnja, ksenofobija, antisemitizam ili drugi oblici mržnje bazirani na netoleranciji, uključujući: netoleranciju izraženu agresivnim nacionalizmom i etnocentrizmom, diskriminacijom i neprijateljstvom prema manjinama, migrantima i ljudima koji su porijeklom imigranti”. 

O uticaju Srpske pravoslavne crkve na politička dešavanja u Crnoj Gori govori se svakodnevno i njeni lideri često znaju da pošalju otvoreno političke poruke, posjećuju državne institucije, sugerišu građanima kako da se izjasne na popisu, pa čak i učestvuju u predizbornim kampanjama, a komentarišu i neka od najbitnijih prava žena – poput prava na prekid trudnoće.  

Dakle, iz svega navedenog jasno se zaključuje da poruka – „odvojite državu od crkve“ ne može biti govor mržnje kako tvrde dva portala, jer nijednom riječju ne diskriminiše nikoga već traži da se poštuje ono što je upisano u Ustav Crne Gore. 

Zbog toga objave Borbe i IN4S-a dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama.  

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article