Dramatičan snimak širi se društvenim mrežama, na kojem se može vidjeti helikopter koji polijeće, zatim gubi kontrolu i udara u zgradu. Na svu sreću, nema poginulih. Incident se dogodio u kolumbijskom Medeljinu, po svoj prilici – u ponedjeljak ili utorak 26-og ili 27-og februara. Prema pisanju medija, u letjelici je bilo četvoro putnika i dvoje pilota. Svi su bez težih posljedica, osim što je jednom pilotu slomljena noga. 

Kao da je bilo malo dramaturgije, na Fejsbuku se pojavio post, koji je šerovan i lajkovan mnogo puta, a u kojem se kaže da je za pad helikoptera kriva 5G mreža. U objavi koja prati snimak pada navodi se:  

5G zračenje uništava helikopter koji se previše približio prema izvješćima…. 

Prema dostupnim izvještajima, nikakvog govora o sponi između 5G “zračenja” i pada helikoptera nema.  

Kolumbijski mediji pišu da je u pitanju bio mehanički kvar, kao i da je probleme stvorio jak vjetar:  

“Oko 90 ljudi radi na uklanjanju helikoptera koji pripada komercijalnom objektu u Manrikeu, koji je bio zarobljen između kablova za napajanje i komunikacionog tornja, nakon što mu mehanički kvar nije dozvolio da poleti.  

Bilo je potrebno samo četiri sekunde nakon polijetanja sa heliodroma, koji se nalazi na krovu restorana Hangar M45, u naselju Manrike, da letjelica doživi problema sa letom.  

Sivi helikopter tipa Bell, registarske oznake HK 4810, u kojem je bilo šest putnika, očigledno je imao problema sa jakim vjetrom.  

Šokantna slika pokazuje trenutak u kojem se uređaj (letjelica) nekoliko puta rotira, očigledno zbog jakog leđnog vjetra, koji je uslovio pad.  

Za čudo, letjelica se zakačila za kablove jedne od antena mobilne mreže, koji su izdržali težinu helikoptera a koji je na kraju, kao što se vidi na slici, udario u bočnu fasadu restorana”, prenosi detalje TeleMedellin i dodaje da Tehnička direkcija za istraživanje nesreća kolumbijske civilne aeronautike sprovodi iscrpnu istragu kako bi se razjasnili uzroci nesreće. 

Američki mediji pišu da se uzrok utvrđuje, kao i da je helikopter pokušao da se spusti na krov restorana, sa kojeg se organizuju turističke ture po Medeljinu. 

Dakle, mediji kao uzroke pada navode: mehanički kvar i vjetar i dodaju da će temeljna istraga utvrditi šta se tačno dogodilo.  

Jedina poveznica sa 5G mrežom može biti, ali i ne mora, to što je helikopter pao u blizini telekomunikacione antene i koja se može vidjeti na snimku. O raznim teorijama koje se dovode u vezu sa 5G mrežom pisali smo nadugo i naširoko. 

Ova objava dobija ocjenu – teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article