Taker Karlson nije dodat na “listu za odstrijel” nakon intervjua sa Putinom 

226

Američki novinar, Taker Karlson, nekadašnja uzdanica konzervativnog FOX-a, nakon odlaska iz te medijske kuće otisnuo se u solo vode. Na sve načine pokušava da održi svoju popularnost, o čemu smo već pisali, a posljednji trik iz rukava bio mu je intervju sa predsjednikom Rusije, Vladimirom Putinom. 

U dvočasovnom razgovoru, njih dvojica prošla su kroz teme rata u Ukrajini, mirovnih pregovora, istorije Rusije, zatvorenih američkih novinara… a, intervju je bio svojevrsni monolog Putina. Nekoliko dana kasnije čak je otvoreno i ismijao Karlsona. 

No, s obzirom na to da je Karlson prethodno najavio intervju, društvenim mrežama krenule su da se šire dezinformacije. Uoči emitovanja, na Fejsbuku su se mogle pročitati “prognoze” da će Karlson loše proći zbog intervjua: (1, 2, 3, 4, 5) (arhivirano: 1, 2, 3, 4, 5

RAZVOJ: Počinju kažnjavati Tuckera Carlsona zbog intervjua s Vladimirom Putinom. 
Europska unija razmatra uvođenje zabrane putovanja Tuckeru. 
Ukrajina ga je stavila na Listu za odstrel. 
Mnogi u SAD-u traže njegovo hapšenje. 
a,intervju nije još ni počeo! 
Štali će tek da bude kad intervju bude gotov.. 

Počinju da kažnjavaju Takera Karlsona zbog intervjuisanja Vladimira Putina  
Evropska unija razmatra uvođenje zabrane putovanja Takeru. 
Ukrajina ga je stavila na LITERALNU LISTU ” ZA ODSTREL”. 
Mnogi u SAD pozivaju na njegovo hapšenje. 
Intervju još nije izašao! 
Za lažove je istina najopasnija. 
Oni će učiniti sve da ga suzbiju. 
Nebrojene milijarde dolara su zarobljene u ukrajinskom ratu. 
Tone ljudi profitiraju od toga. 
Taker Karlson će im sve to upropastiti. 

“Sankcije” i “lista za odstrijel” 

Iz Evropske komisije demantovali su da razmatraju uvođenje zabrane putovanja ili bilo kakvih sankcija Karlsonu. Peter Stano, portparol EK za vanjske poslove, rekao je:  

„Trenutno nema diskusije u relevantnim tijelima EU u vezi sa ovom konkretnom osobom (…) Amerikancem koji se nalazi u Moskvi…” 

Ali, Stano je dodao da EU ima mogućnost da stavi na “crnu listu” propagandiste, koji kroz manipulacije informacijama podrivaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.  

Na drugoj strani, Ukrajina nije stavila Karlsona na “listu za odstrijel”, kako se tvrdi u spornim objavama.  

Karlson se našao na listi ukrajinskog sajta “Myrotvorets” u odjeljku gdje se nabrajaju navodni neprijatelji Ukrajine. Osim njega, u toj bazi su hiljade ljudi, među kojima i čuveni muzičar Rodžer Voters. Pritom, Karlson je na toj listi od prošle godine, a ne od najave ili objave intervjua sa Putinom.  

Prema pisanju kolega iz Politifact-a, “Myrotvorets” je desničarsko propagandno glasilo i funkcioniše još od 2014. Saznanja do kojih je njihov tim došao govore da nema dokaza da je sajt povezan sa aktuelnom ukrajinskom vladom. Sve i da jeste, on ne predstavlja zvanično glasilo Kijeva.  

Što se tiče samog sadržaja intervjua,  u to nećemo ulaziti, ali recimo da postoje sumnje da njime nijesu provijavale 100-procentne činjenice.  

Sporne objave dobijaju ocjenu – dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article