Teorije zavjere o Amišima u službi negiranja efikasnosti vakcina 

311

Amiši su narod poznat po svom jednostavnom načinu života i opiranju da prihvati mnoge pogodnosti savremenog doba, kao i prednosti koje nam recimo omogućavaju brojne napredne tehnologije.  

Upravo zbog toga njihov način života, uključujući zdravstveno stanje pojedinaca ove zajednice, često su predmet različitih tumačenja, ali i teorija zavjera.  

“Amiši su službeno proglašeni ‘najzdravijom djecom na svijetu’ nakon što su odbili vakcine 

Novo veliko istraživanje pokazalo je da su djeca Amiša slobodna od kroničnih stanja koja pogađaju malu djecu u ostatku svijeta”, navodi se između ostalog u jednoj od objava na Fejsbuku (arhivirano ovdje)

U nastavku objave navodi se i da je studija koju je sprovela Fondacija za istraživanje sigurnosti vakcina (VSRF) navodno otkrila da su stope smrtnosti od kovida među zajednicama Amiša nevjerovatnih 90 puta niže od “ostatka Amerike koja je potpuno vakcinisana i pojačana, nosi maske i zaključana”. 

Međutim, činjenice govore drugačije. 

Prije svega, nije moguće pronaći nikakvo istraživanje koje bi potvrdilo ove navode, već suprotno. 

Naučne studije su potvrdile da je smrtnost među Amišima bila visoka tokom pandemije. U ovoj zajednici bio je zabilježen veći rizik od umiranja tokom pandemije kovida 19, u poređenju sa populacijom Sjedinjenih Država. 

Da nema dokaza koji bi potkrijepili tvrdnju o manjem broju smrtnih slučajeva od koronavirusa među Amišima kazao je AFP-u i Stiven Nolt, profesor istorije i anabaptističkih studija.  

“Naprotiv, višak smrtnih slučajeva bio je veći u populaciji Amiša nego u SAD u cjelini“, rekao je on. 

Pojašnjenja radi, višak smrtnih slučajeva je termin koji se koristi u epidemilogiji i javnom zdravstvu, a  odnosi se na broj smrtnih slučajeva od svih uzroka tokom krize u odnosu na ono što bismo očekivali da vidimo u „normalnim“ uslovima. 

Takođe, nije tačno da se amiška djeca ne vakcinišu.  

Kako je objašnjeno u članku fact-checking portala Health Feedback još iz 2023. godine, iako je teško doći do egzaktnih podataka u vezi s vakcinacijom amiške djece, s obzirom na to da su njihove zajednice vrlo izolovane od ostatka društva, postoje studije koje pokazuju da je bar dio njih vakcinisan. 

“U 2011. godini, studija koja je obuhvatila 359 roditelja Amiša otkrila je da je samo 14% ispitanika prijavilo da nijedno od njihove djece nije vakcinisano. 

Studija iz 2017. godine koja je obuhvatila 84 roditelja Amiša otkrila je da je 97% njih prihvatilo barem neke vakcine za svoju djecu. 

Studija iz 2021. godine od 391 roditelja pokazala je da je 41% ispitanika prihvatilo barem neke vakcine za svoju djecu”, navodi se u članku pomenutog portala. 

Sličnim tvrdnjama bavile su se i naše kolege sa portala Raskrinkavanje.ba, Faktograf, Istinomer… 

Zbog svega navedenog objava sa Fejsbuka dobija ocjenu dezinformacija i teorija zavjere. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article