Termini “muž” i “žena” ne smatraju se uvredom

1991
muz-i-zena

Tekstovi koji se tiču tradicionalnih porodičnih odnosa, titula i običaja, na Balkanu uvijek izazivaju veliku pažnju. To i ne čudi, ako uzmemo u obzir da dežurni teoretičari godinama tvrde da je uništenje porodice glavni cilj novog svjetskog poretka.

Trećeg dana maja na Fejsbuk stranici “Allo Novine” objavljen je tekst pod naslovom:

“Reč „muž“ i „žena“ od sada se smatraju za uvredu: To smo prevazišli i to nam više ne treba!”.

Isti tekst objavila je i Republika.

Post prati i navodno pojašnjenje u kom stoji da se univerzitet Flinders u Australiji našao na udaru nakon što se jedan transrodni student žalio kako se u univerzitetskim smjernicama za borbu protiv diskriminacije nalazi i jedan diskriminatorni izraz.

Sporni izraz je “transseksualno stanje” koji se smatra uvredljivim zato što, “krivo predstavlja rod i pol”. Iz univerziteta su navodno, odmah reagovali, ispravili smjernice i objasnili kako se slažu da je izraz na stranici bio neprimjeren.

U tekstu stoji i poveznica sa naslovom – da je mnoge  iznenadilo što se na  popisu “nepoželjnih riječi” nalaze i termini muž i žena.

Bilo kako bilo,  nije istina da je univerzitet u Australiji koji je neočekivano privukao veliku medijsku pažnju, zabranio korišćenje termina muž i žena. Smjernice koje su uklonjene sa njihovog sajta, pojašnjavaju da jezik koji pretpostavlja da su svi međuljudski odnosi isključivo heteroseksualni, negira realnost istopolnih parova. Naime, korišćenje termina „partner“ umjesto „muž“ i „žena“ tamo gde su seksualni identitet i bračni status osobe nepoznati,  preciznije odražava realno stanje. Univerzitet je zbog toga predložio da se umjesto riječi poput muž i žena koristi termin partner.

Uzimajući u obzir činjenice, lako je zaključiti da je u pitanju korekcija koja će studente i zaposlene štititi od potencijalne neprijatnosti, kada razgovaraju sa osobom čiju seksualnu orijentaciju i bračni status ne znaju.

Ovoj objavi dajemo ocjenu dezinformacija. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article