Azovstal „krije“ tunele, ne i laboratorije sa biološkim oružjem

3382
azovstal

Društvene mreže preplavljene su raznim dezinformacijama i teorijama zavjera koje od samog početka prate dešavanja u vezi sa invazijom Rusije na Ukrajinu. Veliki dio ovakvog sadržaja skoncentrisan je oko tvrdnji o postojanju (ili naknadnom otkrivanju) bioloških laboratorija na teritoriji Ukrajine (najčešće američkih, ali navodno i njemačkih), a ruski napad na Ukrajinu pravdao se navodima da je stvarni cilj zapravo uništavanje ovih laboratorija. Ne zaostaju ni tvrdnje o postojanju raznih NATO objekata, zarobljenim NATO komandantima i sl… U centru pažnje ovih dana je čeličana Azovstal.

Fabrika Azovstal proteže se na 10 kvadratnih kilometara i postala je posljednji bastion ukrajinskog otpora u Marijupolju, pa nije ni čudo što je poslužila za kreiranje novog kruga neistina o postojanju „tajnih bioloških laboratorija sa biološkim oružjem“.

„Kako navodi ruska strana, ispod industrijske zone Azovstal, u vlasništvu ukrajinskog oligarha Rinata Ahmetova, nalazi se 24 km tunela na dubini do 30 metara.

Prema navodima, tu je smešten tajni NATO objekat PIT-404- i tajna biološkim laboratorija sa biološkim oružjem. U objektu PIT-404 su strani oficiri blokirani, kako se tvrdi. Tuneli su opremljeni sistemom bunkera sa oklopnom zaštitom.

Unutra je oko 240 stranaca, uključujući oficire iz NATO i francuske Legije stranaca, kao i osoblje iz biološke laboratorije. Njihova garda, koju finansira Ahmetov, ima 3.000 ljudi“,  navodi se u objavi na Facebook-u.

Sličan sadržaj objavili su i neki domaći mediji (ovdje, ovdje, ovdje…) uz oznaku „video“, međutim na priloženom snimku nije prikazano ništa što bi potkrijepilo tvrdnje iz naslova ili samog teksta.

Da se ispod Azovstala nalaze podzemni bunkeri javnosti je poznato, međutim ne postoje nikakvi dokazi da se u kompleksu čeličane nalaze bilo kakve laboratorije za razvoj biološkog oružja.

Gruzijski faktečerski portal na engleskom jeziku Myth Detector  bavio se sličnim tvrdnjama navodeći da se radi o teoriji zavjere koju su proširili ruski mediji, među ostalim državne televizije Zvezda i RT.

Primarni izvor teorije zavjere u kojoj se pominje Azovstal pronašli su u komentaru na jednom ruskom internetskom forumu. Za tvrdnje o navodnoj tajnoj NATO biološkoj laboratoriji u tunelima pod Azovstalom na forumu s kojeg su potekle ne iznose se nikakvi dokazi, a čak i autor tvrdi da samo iznosi svoje mišljenje.

Teorija o tajnim biolaboratorijama pod Azovstalom najprije se 4. aprila pojavila na ruskom forumu Strategium.ru, a idućeg dana i na forumu Pikabu.ru.

Iste tvrdnje zatim su se počele širiti među korisnicima aplikacije Telegram, odakle su ih preuzimali ruski državni mediji i portali, a kasnije je došla i do našeg govornog područja piše Faktograf.hr.

Više puta smo pisali o tome da su tvrdnje o postojanju bioloških laboratorija neutemeljene, bez dokaza, te da se pojavljuju u različitim oblicima godinama unazad… (Posljednji put ovdje).

U spornoj objavi se između ostalog navodi i sljedeće:

„U Azovstalu sada su blokirani oficiri iz SAD, Kanade, Nemačke, Francuske, Italije, Turske, Švedske, Poljske i Grčke. Američkog general-potpukovnika Rodžera Klutjea, koga je Narodna milicija DNR nedavno uhvatila iz oborenog helikoptera, pratila je Glavna obaveštajna uprava Generalštaba i ruska spoljna obaveštajna služba u Marijupolju na osnovu rezultata spoljnog nadzora njegovih ljubavnica u Turskoj u Izmiru“.

Ni ove tvrdnje nijesu tačne, a NATO komandant Klutije, koji je konkretno pomenut,  nije zarobljen u Ukrajini o čemu smo pisali ranije.

Imajući u vidu navedeno ovaj sadržaj ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Dodatno, zbog iznošenja tvrdnji o postojanju biološki laboratorija i NATO objekata u Azovstalu, te konstatacije da su „hiljade stanovnika Marijupolja postali ‘zamorci’ eksperimenata koje su sprovodili zapadni ‘specijalisti’“, iako ne postoje dokazi koji bi potkrijepili ovakve navode, ovaj sadržaj ocijenili smo i kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article