Put od “trolovanja” do dezinformacije

1513
spomenik-ovk-dezinformacije

Pominjanje Cetinja i spomenika u kontekstu lažne vijesti ili dezinformacije zvuči poznato.

Razlog za to je nedavno raskrinkana objava u kojoj je zloupotrebljena fotografija statue Medlin Olbrajt koji se nalazi u Prištini, na način što je navedeno da je taj spomenik svečano otvoren na Cetinju nakon smrti bivše državne sekretarke SAD.

U pokušaju “trolovanja”, odnosno izvrtanja ruglu i provociranja korisnika Fejsbuka kreiraju se dezinformacije, što se jasno vidi iz komentara objave poput “izrodi crnogorski”, “da vidi ovo Njegoš? Milo sa zetovima albancima pravi albansku Crnu Goru…”

Slična tvrdnja ponovo dolazi sa iste adrese. Naime, na fejsbuk profilu “Crnogorska pravoslavna crkva” podijeljena je fotografija građevine sa koje visi velika albanska zastava, a opis glasi:

Iako Crna Gora i Albanija imaju dobrosusjedske odnose, nije poznato da na teritoriji naše države postoji spomenik crnogorsko-albanskog prijateljstva.

Kada je u pitanju fotografija koja to navodno prikazuje, njenom pretragom dolazimo do članka na jednom makednoskom portalu.

Naime, u tekstu pod naslovom „Kula UČK je prošla kao spomen obilježje“ nalazi se fotografija iz Fejsbuk posta, a sudeći po sadržaju članka riječ je o spomeniku oslobodilačkoj vojsci Kosova koji se nalazi nedaleko od makedonskog grada Kumanova.

Otvaranje spomenika OVK u selu Slupčane u Kumanovu, najavio je nedavno i potal Kosovo Online.

Sporna fotografija našla se u još jednom članku makedonskog portala fokus.mk, što potvrđuje da se spomenik nalazi na teritoriji te zemlje.

Uzimajući u obzir navedene činjenice, možemo zaključiti da je po istoj matrici kao prošlog puta objavljena lažna vijest u kojoj je spomenik iz jedne države „preseljen“ u drugu, konkretno tvrdeći da se nalazi na Cetinju.

Zbog toga ova fejsbuk objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.


In this article