Video ne prikazuje američki ratni brod nakon napada Huta

178

Situacija na Bliskom istoku dodatno se zakomplikovala, nakon što su američke vojne snage ušle u otvoreni sukob sa pobunjeničkom grupom Huti iz Jemena. 

Nakon višesedmičnih upozorenja Hutima da prestanu sa napadima na komercijalne brodove u Crvenom moru, američki ratni brodovi i avioni pokrenulil su niz raketnih udara. Jemenska pobunjenička grupa je uzvratila napad. 

Pojedini korisnici Fejsbuka su objavili video za koji tvrde da pokazuje američki ratni brod u plamenu, nakon što su ga Huti napali. (ovdje i ovdje

“Ratni brod USS Bonhomme Richard, kojeg su juče napale jemenske vojne snage u Crvenom moru”, navedeno je u objavi na Fejsbuku. 

Rezultati obrnute pretrage skrinšota iz videa pokazuju da snimak koji se dijeli na Fejsbuku nije aktuelan i da je viralan najmanje od jula 2020. godine. 

Ratni brod USS Bonhome Ričard zapalio se i izgorio 12. jula 2020. tokom boravka u bazi u San Dijegu. 

Brod američke mornarice je gorio više od četiri dana. Nakon što je vatra stavljena pod kontrolu, brod je rastavljen zbog velikih oštećenja. O ovom događaju su izvijestili brojni svjetski mediji. 

Brojne fotografije i video snimci pokazuju da je ratni brod USS Bonhomme Richard koji se vidi na snimku gorio u plamenu 2020. godine, nakon čega je rekonstruisan i da taj događaj nije povezan sa sukobom sa jemenskom pobunjeničkom grupom Huti. 

Objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article