U Crnoj Gori je po prvi put zabilježen slučaj afričke kuge svinja (AKS) i to kod dvije divlje svinje, koje su lovci pronašli na teritoriji Nikšića, u pograničnom pojasu sa Bosnom i Hercegovinom. Vlasti upozoravaju da je ova bolest fatalna po svinje, ali da nije opasna po ljude. Prvi slučaj AKS već raspiruje teorije zavjere. 

U jednom postu na Fejsbuku crta se scenario:  

Igre gladi počinju i u Crnoj Gori. 
Sledeći korak – reegistrovanje prvog slučaja u nekom malom porodičnom domaćinstvu. 
Poslije toga ubijanje svih svinja u domaćinstvima u tom području: 
Zatim se ispostavlja da se kuga ipak pojavila i u drugim domaćinstvima, i potom masovno usmrćivanje svih svinja u svim domaćinstvima u Crnoj Gori.  
Svinje u farmama za industrijsku proizvodnju “nekim čudom” neće biti ugrožene. 
Povećava se uvoz “bezbjednog” svinjskog mesa iz Holandije, Belgije i drugih zemalja. 
Uvoze se nove “bolje” (GMO) svinje za dalji uzgoj jer ove domaće koje su gajene nisu više bezbjedne za ishranu. 

Ako afrička kuga svinja, nažalost, stigne do domaćinstava – niko neće biti u prilici da pomogne, a šteta po farmere bi svakako bila ogromna. To, uostalom, poručuju i iz Vlade:  

“Afrička kuga svinja, od koje obolijevaju isključivo domaće i divlje svinje, sa smrtnošću od gotovo 100%, brzo se širi i prouzrokuje velike ekonomske gubitke. Bolest se najčešće širi kontaktom bolesnih sa zdravim svinjama, kontaminiranom hranom, vodom i prostirkom, odjećom, obućom, opremom i prevoznim sredstvima, kao i leševima uginulih ili zaklanih životinja.” 

U Srbiji je prošle godine eutanazirano 18 hiljada svinja.  

Dakle, u pitanju je fatalna bolest po svinje, a ne skriveni plan za uvoz mesa iz drugih zemalja. Na tu temu, Raskrinkavanje je već pisalo

Krajem prošle godine bavili smo se teorijom, da – veliki korporativni igrači iz mesne industrije truju građane Crne Gore, kako su tvrdili neki korisnici društvenih mreža. Sve dileme tada je riješila Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove iz koje je za Raskrinkavanje, između ostalog, rečeno da je uvoz proizvoda životinjskog porijekla strogo kontrolisan, te da ga prate određeni sertifikati.  

Ova objava dobija ocjenu – teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article