Video ne prikazuje pokušaj atentata na predsjednika Kine 

152

Pojedini korisnici Fejsbuka sa našeg govornog područja podijelili su video snimak zabilježen u Kini, tvrdeći da pokazuje atentat na predsjednika te zemlje i generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, Si Đinpinga. (1, 2, 3) 

“Trump 9 puta, Putin ne znamo koliko puta, a sada Xi? Kina: Pokušaj atentata na predsjednika Xi Jinpinga u svojoj predsjedničkoj palači u Pekingu. Vozač se automobilom zabio pred Xijev dom, gdje je njegovo glavno prebivalište”, piše u jednoj od objava. 

Prije svega, logika nam nalaže da je nemoguće da informacija o pokušaju atentata na prvog čovjeka Kine prođe ispod medijskog radara. Činjenica je da bi tu vijest prenijeli svi svjetski, regionalni i domaći mediji.  

Tu informaciju je moguće provjeriti uz nekoliko klikova, a pretraga u ovom slučaju ne pokazuje rezultate koji potvrđuju da je neko pokušao atentat na Đinpinga.  

Obrnutom pretragom skrinšota iz videa došli smo do pravog konteksta koji prati ovaj video.  

Tačno je da je snimak zabilježen ispred centralnog sjedišta Komunističke partije i Državnog savjeta Narodne Republike Kine u Pekingu, međutim video ne pokazuje atentat na predsjednika države, već scenu nakon što je muškarac udario u zid palate u znak protesta protiv zvanične politike Komunističke partije Kine. 

Kako je prenijelo više kineskih medijskih izvora, čovjek za sada nepoznatog identiteta je udario u glavnu kapiju “Žongnanhaija” poslovnog i rezidencijalnog sjedišta rukovodstva Komunističke partije Kine. 

Reagovalo je obezbjeđenje raspoređeno ispred kompleksa Žongnanhai na način što je pomjerilo vozača sa platoa, što je upravo prikazano na video snimku. Kineski izvori su prenijeli da je vozač uzvikivao “Komunistička partija ubica”. 

Pretpostavka kineskih medija je da je vozač priredio scenu, izrevoltiran činjenicom da je na završnoj ceremoniji Nacionalne narodne političke konsultativne konferencije, najznačajnijem godišnjem političkom događaju u Kini, jednoglasno usvojena politička rezolucija u kojoj se ne pominje usklađenost sa Konsenzusom iz 1992, odnosno ‘mirovni sporazum’ između Kine i Tajvana. 

Ignorisanje Konsenzusa podrazumijeva i rigorozniji stav prema Tajvanu. 

Ne zalazeći u motive vozača, činjenica je da incident koji je izazvao ispred sjedišta Komunističke partije Kine ne znači pokušaj atentata na predsjednika Kine, Si Đinpinga. 

Objavama dajemo ocjenu dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article