Lapsus poslužio za teorije zavjere o “tajnom sastanku iluminata” 

1854

Decenijama stare teorije zavjere o postojanju tajnih društava koja vladaju svijetom iz sjenke i kontrolišu sve aspekte naših života najlakše je “oživjeti” na društvenim mrežama. 

Pronađete neki foto ili video sadržaj, osobu od uticaja, po potrebi modifikujete, smanjite rezoluciju kako bi se teže pronašao originalni sadržaj, smislite željeni kontekst i gotovo. 

Dobijete sljedeće: 

“Tajni sastanak procurio…Priznali kako jedu…U 2024 se otkriva sve više i više stvari”  

ili 

“Tajni sastanak Iluminata procurio…Je li rekla ‘bebe koje jedemo’?” 

Ovi i slični opisi prate ril, odnosno kratki snimak koji se nedavno pojavio na Fejsbuku (1,2,3,4,5,6,) (arhivirano: 1,2,3,) a koji prikazuje žensku osobu kako izgovara nekoliko rečenica, a između ostalog na snimku se čuje kako kaže “bebe koje jedemo”. 

Prije svega, na snimku je prikazana američka publicistkinja Barbara Marks Habard, jedna od vodećih futuristkinja koja je predviđala napredak čovječanstva.  

Govor koji je održala nije dio nikakvog “tajnog sastanka iluminata”, već dio izlaganja o svjesnoj evoluciji koje je održala na jednom međunarodnom forumu koji je održan još 2015. godine, a njeno izlaganje je javno objavljeno na YT kanalu organizatora konferencije.  

Dio snimka koji se širi društvenim mrežama jeste vjerodostojan, ali je istrgnut iz konteksta i manipulativno prikazan. 

Sporna rečenica koju je Habard izgovorila dostupna je na YT snimku (13:09-13:26) i zaista se čuje da je publicistkinja rekla “bebe koje jedemo”, međutim na osnovu nastavka rečenice u kojem je odmah kazala “hrane koje jedemo”, kao i njene gestikulacije i facijalne ekspresije jasno je da je riječ o omašci u govoru.  

Na to su ukazale i naše kolege iz portala Faktograf koji su u svojoj analizi naveli da je Habard dvije godine ranije dala intervju portalu “Broadview”u kojem je takođe govorila o svjesnoj evoluciji i gdje je izrekla gotovo identične rečenice kao u svom govoru na Forumu 2015. 

“Svjesna evolucija je dolazak prvog doba u kojem su ljudi svjesni da utiču na sopstvenu evoluciju svime što radimo: hranom koju jedemo, bebama koje imamo, automobilima koje vozimo, ratovima u kojima se borimo i načinom na koji se odnosimo prema našoj okolini. Ako pogledate priču o svemiru kao evolucijsku spiralu kroz pojedinačne stanice i više stanica i životinje i ljude, a sada i nas, počinjete hvatati obrazac evolucije”, kazala je Habard u pomenutom intervjuu. 

Iz navedenog je jasno da je riječ o grešci u govoru, te da čuvena američka publicistkinja nije svjesno željela da kaže frazu “bebe koje jedemo”, niti se to uklapa u ostatak njenog govora ili šire vizije društva za kakvo se zalagala i napredak koji je previđala. 

Teorija zavjere o iluminatima je možda nadmašila sve druge teorije, a u njenoj srži nalazi se vjerovanje da su upravo iluminati navodno gospodari koji kontrolišu sve svjetske događaje, djelujući u tajnosti u želji da uspostave Novi svjetski poredak. 

Objave na Fejsbuku ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama i teoriju zavjere. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article